Geld en Werk

Jumbo verliest rechtszaak: personeel distributiecentra mag staken

13 april 2017 17:12 Aangepast: 28 juli 2017 09:00
Vakbondsleden bij de Utrechtse rechtbank. SP-voorzitter Ron Meyer (met fakkel) is er ook bij. Beeld © ANP

De stakingen van Jumbomedewerkers bij de distributiecentra van het bedrijf mogen doorgaan. Dat heeft de rechter in Utrecht vandaag besloten in een kort geding dat de supermarktketen had aangespannen.

Jumbo wilde dat de stakingen bij de distributiecentra verboden zouden worden omdat het die 'prematuur en disproportioneel' vindt. De vakbonden FNV Handel en CNV Vakmensen staken sinds dinsdag, er doen tussen de 100 en 150 medewerkers mee. In totaal werken er bij de bevoorradingscentra van de supermarktketen zo'n 3000 mensen. Eerder werden er al stiptheidacties gevoerd. 

Het conflict tussen het Brabantse bedrijf en de vakbonden draait om een nieuwe cao. Jumbo biedt een salarisverhoging van 1,5 procent, maar dat gaat de bonden niet ver genoeg. Zij willen 2,5 procent en betere arbeidsvoorwaarden om de werkdruk te verminderen. 

Geen lege schappen met Pasen

De belofte van een extra loonsverhoging als de concurrentie (Ahold) dat ook doet, is de bonden ook in het verkeerde keelgat geschoten. "Waarom zouden wij moeten wachten op de cao's van andere bedrijven, vraagt het personeel zich af. Zij willen nú afspraken maken", zei een FNV-woordvoerster daarover.

De acties hebben overigens nauwelijks gevolgen voor het bedrijf omdat er maar zo weinig mensen meedoen. Hooguit wordt een kleine minderheid winkels met vertraging bevoorraad, zei een Jumbo-woordvoerder gisteren tegen RTL Z. De vrees van het bedrijf voor lege schappen met Pasen lijkt dus ongegrond te zijn geweest.

FNV zegt in een reactie op het vonnis van de rechter dar de stakingen in Jumbo-distributiecentra de komende dagen gewoon doorgaat, tot er een cao-akkoord ligt.

Misschien lege schappen na Pasen

Jumbo is teleurgesteld maar had wel gerekend op een verlies omdat het stakingsrecht in Nederland erg sterk is, zegt een woordvoerster van de keten tegen RTL Z.

De klant zal de komende dagen nog erg weinig merken van de stakingen omdat Jumbo op dit moment inteert reserves. Op langere termijn kan het dus wel voorkomen dat er minder te vinden is in de schappen, maar als dat zo is dan zal dat waarschijnlijk na Pasen zijn, zegt ze. 

Op dit moment komen sommige leveringen met vertraging aan. Daar hebben zo'n 25 van de 85 winkels last van. In totaal zegt Jumbo door de staking al een half miljoen euro te zijn misgelopen. Dat bedrag kan over het paasweekend oplopen tot 2 miljoen, aldus de woordvoerster. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore