Geld en Werk

Zo houd je meer geld over als zzp'er voor je pensioen

11 juli 2016 15:29 Aangepast: 30 juli 2017 23:30
Beeld © ANP

Pensioen lijkt een ver van je bedshow. De helft van de zzp'ers heeft niks geregeld. Hoe groot zijn de problemen dan? En als je wel iets wil doen, wat is de dan de beste optie?

Het kabinet denkt erover na om zzp'ers te verplichten om een pensioen op te bouwen. Een kwart van hen zou daar onvoldoende over nadenken.

Zzp'ers hebben andere prioriteiten omdat ze het geld nu nodig hebben, zegt Nicolette Opdam, advocaat Pensioenrecht bij HVG, tegen Ann-Lynn Hamelink in Dossier ZZP. "Daarnaast hebben weinig zelfstandige geen goed beeld van de hoeveelheid geld dat ze moeten sparen. En helaas zijn pensioenen best complex", vertelt Opdam.

Hoeveel geld heb je nodig?

Hoeveel pensioen heb je dan nodig? We kiezen voor 3 leeftijdscategorieën.

  1. Persoon A is 30 jaar werkt al een paar jaar als zzp'er, is nooit in loondienst geweest en heeft op dit moment nog geen eigen huis. Hij zet af en toe geld opzij op een spaarrekening, dus niet structureel en heeft ook geen speciale pensioenvoorziening. In totaal staat er nu 5000 euro op zijn spaarrekening.
  2. Persoon B is 40 jaar en heeft al wel een vaste baan gehad, een eigen huis, een gezin met twee kinderen. Ook hij spaart voor zijn pensioen, hij heeft 10.000 euro aan spaargeld en stort maandelijks nog eens 100 euro in die spaarpot en 200 euro via lijfrente.
  3. Persoon C is 50 jaar en heeft ook een vaste baan gehad, ook een eigen huis en gezin, is pas sinds kort zzp'er geworden. Het eigen huis is bijna afbetaald. Hij heeft 15.000 euro aan spaargeld en stort maandelijks 100 euro in die spaarpot en datzelfde bedrag via lijfrente. Hij weet niet goed of hij nog iets extra’s voor zijn pensioen moet regelen, omdat hij bij zijn oude werkgever ook pensioen heeft opgebouwd.

De uitkomsten: De verschillen zijn groot. Persoon A komt vanaf 67 jaar 300 euro per maand tekort. Persoon B komt ook geld tekort: 50 euro. Persoon C houdt juist geld over, bijna 1300 euro maand.

Liever kijken dan lezen?

 

Wanneer ben je te laat?

Realiseer je dat je een enorm bedrag nodig hebt om goed rond te komen als je wat ouder bent, zegt Tim Burggraaf van pensioenonderzoeker Mercer. "Mensen zeggen: als ik 100 euro per maand in een potje doe, dan red ik het wel. Dat is vaak niet zo: het gaat vaak om veel meer geld. Hoe je aan die pot geld komt: je huis, spaarpot of een erfenis, doet er niet toe. Als je er maar naar kijkt, daar gaat het om."

Wie veertig of vijftig is en tot nu toe weinig op heeft gebouwd, is eigenlijk te laat. Echter, zoals Burggraaf al zei: je hoeft niet perse te sparen in een pensioenproduct. "Als je vermogen hebt is dat ook voldoende. De beste oplossing is om langer door te werken. We worden ook allemaal ouder, dus het kan ook", zegt Opdam. 

Waar moet je op letten bij een pensioenproduct?

Mocht je toch liever een pensioenproduct aanschaffen, dan moet je op een hoop dingen letten, zegt ze. Snel vat ze samen: "Let op de aanschafkosten, wat eigenlijk marketingkosten zijn van degene die het product heeft. Dat bedrag gaat niet je pensioenpotje in en de hoogte daarvan lopen ontzettend uiteen." 

Daarnaast vragen pensioenproducten administratiekosten en die lopen door als je niet meer bijdraagt. "Stel dat je in het ene jaar 1000 euro bijlegt en het volgende jaar niks, dan lopen die kosten wel door. Kijk verder naar de flexibiliteit van het product: wat gebeurt er als je overlijdt, mag je stoppen en het geld eerder opnemen?", zegt ze.

Ann-Lynn Hamelink praat hierover door met Opdam, Burggraaf en Mathijs Bouman, econoom en zelf zzp'er.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore