Geld en Werk

Zelfs de huisarts heeft soms geldproblemen

24 april 2017 21:57 Aangepast: 25 april 2017 10:14
Beeld © ANP XTRA

De overheid schat burgers te hoog in. We weten wel wat gezond is, maar roken en drinken, en eten ongezond. Ook geven we makkelijk te veel geld uit. Hoe is het zo ver gekomen dat we het moeilijk vinden om onszelf te redden?

De conclusie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) liegt er niet om: mensen zijn weinig zelfredzaam als het gaat om hun gezondheid, hun persoonlijke financiën en hun werk. Veel mensen vinden het moeilijk om plannen te maken, in actie te komen en dat vol te houden. Hoe komt dat toch? 

'Gefeliciteerd, u mag rood staan'

Het is vaak de opvoeding, zegt Jaco Brouwer, budgetcoach en bewindvoerder bij mijnbudgetcoach.nl. "Wij hebben te maken met een hele categorie jongeren die nooit van hun ouders heeft geleerd met geld om te gaan. Maar zodra ze 18 zijn, krijgen ze van de bank een brief met de tekst: 'Gefeliciteerd, u mag 1000 euro rood staan'. Daar gaan al veel jongeren mee het schip in."

Soms gaan de problemen over van generatie op generatie. Van oma op dochter op kleindochter bijvoorbeeld. "Ik merk het als bewindvoerder dat we in sommige families meerdere cliënten hebben."

Zelfs de directeur

Met gebrek aan intelligentie heeft het weinig te maken. Brouwer komt als budgetcoach ook over de vloer bij een huisarts of een directeur. "Het gaat erom dat mensen soms niet de interesse willen hebben. Het is natuurlijk niet romantisch om het 's avonds thuis alleen maar over geld te hebben. Veel klanten zijn tweeverdieners, jagen overal hun pinpas doorheen en komen opeens tekort. Ze weten van elkaar niet wat ze uitgeven." 

Het gaat meer om status, ziet Brouwer. "Jij moet ook die telefoon die je vriendin heeft. Of de auto die je buurman heeft. Daar gaan mensen dan voor lenen. Ik ben eerder belastingdeurwaarder geweest. De nieuwe apparaten stonden als eerste bij de mensen met een uitkering, omdat alles op afbetaling gekocht kan worden." 

Al die verleidingen

En dat is niet minder geworden, merkt Brouwer. Sterk nog: "In de huidige tijd vol verleidingen wordt het de mens erg makkelijk gemaakt zich in de schulden te steken." Op internet wemelt het bijvoorbeeld van de aanbiedingen om makkelijk geld te lenen. Een abonnement met dure telefoon op afbetaling vinden we normaal. Maar gaat er wat mis en kun je de maandelijkse kosten niet meer betalen, dan heb je al gauw een schuld van meer dan 1000 euro.

Daar komt bij dat mensen met geldproblemen vaak gevoelig zijn voor impulsaankopen, zegt Brouwer. "Iets kopen zonder te kijken of er wel geld voor is, of dat het ergens anders misschien goedkoper kan." 

Verrast door de crisis

"Ik denk dat we zijn vastgelopen door onze welvaart", is de analyse van Richard Both, oprichter van JIJENWIJ, dat mensen begeleidt met problemen op het gebied van gezondheid, werk en geld. "Toen de groei opeens stopte, zoals met de economische crisis, moesten mensen opeens weer gaan nadenken. Want opeens werd duidelijk dat een bank ook kan omvallen en dat je ook je baan kunt verliezen als je al 30 jaar voor dezelfde baas werkt. Maar in plaats van verstandig te besluiten, raakten ze het spoor bijster omdat ze niet meer gewend waren over dit soort geldzaken na te denken."

Trap of roltrap?

De verleidingen gaan natuurlijk niet alleen over geld. Ook over eten en gezondheid. Een klein voorbeeld. Neem het nieuwe station van Rotterdam. Het heeft een hal vol etensgeuren en roltrappen. Neem je dan nog de gewone trap en laat je dat frietje of die pizzapunt liggen?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore