Geld en Werk

'Medewerkers zien geen toekomst meer in Air France-KLM'

18 juli 2017 13:59 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Frédéric Gagey, cfo Air France-KLM en Pieter Elbers, ceo van KLM. Beeld © ANP

Er heerst tien jaar na de fusie nog altijd een groot onderling wantrouwen tussen werknemers van KLM en Air France. Veel managers twijfelen eraan of het bedrijf zal overleven.

Dat melden EenVandaag en de Telegraaf op basis van intern onderzoek gedaan door Franse en Nederlandse organisatiedeskundigen waaronder de Universiteit van Tilburg. Daarbij zijn vijftig managers ondervraagd in opdracht van de Frans-Nederlandse vakbonden. Zowel aan Franse als Nederlandse kant is er nauwelijks nog vertrouwen in de samenwerking.

De combinatie van de twee bedrijven voldoet niet aan verwachtingen, concluderen de onderzoekers. Door voortdurend wederzijds onbegrip wordt er openlijk getwijfeld of het fusiebedrijf de storm waar het momenteel in verkeert, zal overleven.

'Eigenbelang overheerst' 

Aan beide kanten denken managers dat de ander uit is op het eigenbelang, in plaats van het gezamenlijke belang. Daarbij spelen cultuurverschillen ruim tien jaar na de fusie in september 2016 een grote rol. Ook zijn meerdere topmanagers bang om ontslagen te worden wanneer zij hun mening over een nieuwe koers voor het kwakkelende bedrijf zouden geven.

De vakbonden willen het onderzoek pas later vandaag publiceren, vlak voor de uitzending van EenVandaag, en weigeren tot dan verder toelichting te geven op de bevindingen.

Een van de onderzoekers is professor Niels Noorderhaven van de Universiteit Tilburg. Hij wil geen reactie geven omdat het om een intern rapport gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore