Economie

Anoniem webdomein is er straks niet meer bij

25 juni 2015 15:06 Aangepast: 06 september 2015 16:28

Anoniem registreren van webdomeinen wordt mogelijk aan banden gelegd. Veel sites zijn straks enkel op je echte naam vast te leggen.

Wie via WHOIS of de Nederlandse SIDN-versie weleens de details van een webdomein heeft opgezocht, weet dat je daar de gegevens van de eigenaar vaak niet met naam, toenaam en adres ziet. Dikwijls is dat bewust: eigenaars van een bepaald webdomein willen niet zomaar gevonden worden, of laten gegevens zelfs voor hun eigen veiligheid achterwege.

Dat staat nu te veranderen, webbeheerder ICANN wil voor elke commerciële site namelijk anonieme registratie verbieden. Een site is al commercieel wanneer er reclame-banners op staan om de hosting te betalen. De verandering geldt dus in principe zelfs voor mensen die op die manier hun persoonlijke blog runnen.

Trolls buiten de deur houden
Maar zeker voor mensen met een impopulaire of afwijkende mening is anonieme registratie geen overbodig luxe. Actiegroep EFF haalt bijvoorbeeld de eigenaar van een Amerikaanse site voor transgender-schrijvers aan. Wie het webdomein van die site natrekt, krijgt het privéadres van de eigenaar niet te zien. Daar zijn meerdere redenen voor, waarbij het buiten de deur houden van boze internetters niet de laatste zal zijn. En zo zijn er tal van voorbeelden te bedenken van mensen met een hele goede reden zichzelf niet makkelijk vindbaar te willen maken als eigenaar van een site.

Entertainmentindustrie
De verandering wordt doorgevoerd onder druk van de Amerikaanse entertainmentindustrie, die anonieme domeinregistratie alleen in "zeer beperkte gevallen" nodig acht. Want als een site anoniem is, kan de entertainmentindustrie de eigenaar moeilijker aanklagen voor copyrightschending.

Actiegroepen laten het er niet bij zitten en hebben een petitie tegen de plannen opgezet. Internetters hebben tot 7 juli om hun stem te laten horen, en op te komen voor hun online privacy en anonimiteit.

Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`