Ga naar de inhoud
Ahold koopt Delhaize

'Overnameprijs Delhaize alleszins redelijk'

De uitkomst van de fusie-onderhandelingen tussen Ahold en Delhaize is positiever dan verwacht voor de aandeelhouders van eerstgenoemde.

Dat stelt Theodoor Gilissen in een rapport. Volgens analist Joost van Beek is de eigendomsverdeling van 61 procent voor Ahold en 39 procent voor Delhaize gunstiger voor aandeelhouders Ahold dan op het eerste gezicht lijkt. Dit vanwege de uitkering van 1 miljard euro (circa 1,20 euro per aandeel) voordat de fusie geëffectueerd wordt.

De aandeelhouders van Delhaize worden in aandelen Ahold betaald en krijgen 4,75 aandelen na aftrek van de 1,20 euro. Dat impliceert een prijs van circa 80 euro per aandeel voor Delhaize, beduidend minder dan eerdere verwachtingen.

Conservatief financieren
Van Beek wijst er ook op dat het fusiebedrijf Ahold Delhaize conservatief gefinancierd zal blijven, met een nettoschuld van 60 procent ten opzichte van de operationele winst (ebitda). ''Dit is voor sommige beleggers een tegenvaller, want als een deel met nieuwe schulden gefinancierd zou worden, zou dit positiever voor de winst(groei) per aandeel geweest zijn'', aldus de marktvorser.

Theodoor Gilissen verhoogde het koersdoel voor Ahold van 15 naar 18 euro, vooral vanwege het verwachte synergievoordeel door de krachtenbundeling. Het advies blijft niet aanbevolen.