Vaders moeten minimaal tien dagen betaald verlof krijgen als hun kindje wordt geboren, vindt de Europese Commissie. Er zijn nu grote verschillen tussen landen als het gaat om vaderschapsverlof. Een overzicht.
Landen waarvan je het misschien niet verwacht, kennen een hele ruime verlofregeling voor vaders. Terwijl er ook landen zijn waar vaders helemaal geen betaald verlof krijgen na de geboorte van hun kind.
Hieronder zie je hoeveel dagen kersverse vaders verlof krijgen na de geboorte van hun kind.
Nederland
Aanstaande moeders hebben recht op zestien weken zwangerschapsverlof. De partner heeft recht op twee dagen betaald kraamverlof, en een calamiteitenverlof op de dag van de bevalling.
Daarnaast mogen ze nog drie dagen ouderschapsverlof opnemen. Dat verlof is onbetaald, tenzij er in de cao andere afspraken over gemaakt zijn.
Nederland bungelt daarmee onderaan in Europa.
Slovenië
In Slovenië krijgen vaders 90 dagen verlof, waarvan 15 dagen volledig betaald. De overige 75 dagen wordt er een minimumloon uitgekeerd.
Finland
De Finnen betalen 54 dagen door. Die dagen moet je opnemen voor het kind twee jaar oud is.
Litouwen
30 dagen betaald, op te nemen in de eerste maand na de geboorte.
Portugal
25 dagen, waarvan 15 verplicht moeten worden opgenomen in de eerste maand na de geboorte.
Frankrijk
11 dagen volledig betaald, op te nemen binnen 4 maanden na de geboorte van het kind.
België
10 dagen verlof voor vaders, waarvan 3 dagen volledig betaald, de overige 7 dagen wordt 82 procent van het salaris betaald.
Italië
2 dagen volledig betaald. Er ligt een plan om het vaderschapsverlof naar 5 dagen te verlengen.
Duitsland
De Duitsers hebben geen vaderschapsverlof of zwangerschapsverlof voor de moeder, maar ouderverlof van 36 maanden dat zelf verdeeld mag worden tussen man of vrouw. De staat betaalt maximaal 1800 euro per maand.