Geld en Werk

Vroegpensioen voor zware beroepen 'prima te betalen'

05 juli 2017 16:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Mensen die een zwaar beroep hebben kunnen best eerder met pensioen, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw. De kosten van het eerder stoppen met werken zijn lang niet zo hoog als wordt gevreesd.

Over eerder stoppen met werken voor zware beroepen is al langer discussie. Vooral voor mensen in zware beroepen, bijvoorbeeld schilders, dakdekkers maar ook in mentaal belastende beroepen zoals ambulancemedewerkers of taxichauffeurs zou werken tot 67 jaar of langer onhaalbaar zijn. Maar ze eerder laten stoppen met werken kon niet, want te duur. In totaal gaat het om 140.000 tot 200.000 mensen die een zwaar beroep hebben.

Niet zo duur

Toch is het lang niet zo duur als werkgevers vrezen, zegt nu het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Als iedereen met een zwaar beroep drie jaar eerder zou stoppen met werken zou dat 300 miljoen euro kosten aan AOW en aanvullend pensioen. Vijf jaar eerder met pensioen gaan kost in totaal 500 miljoen euro per jaar.  

Dat lijkt veel, maar die kosten gaan nog omlaag. Als mensen in zware beroepen eerder met pensioen gaan vallen ze, zo is de verwachting, ook niet eerder uit omdat ze hun werk niet meer aankunnen. Dat scheelt vervolgens weer in de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. In totaal zou dat 165 miljoen tot 220 miljoen euro opleveren.

Thumbnail

​Hoge uitval

Voor zware beroepen is langer doorwerken moeilijk, blijkt onder andere uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Ook uitkeringsinstantie UWV ziet dat de vroegtijdige uitval door arbeidsongeschiktheid bij zware beroepen hoog is. Bovendien beginnen mensen in zware beroepen vaak eerder met werken, zo’n 2,5 jaar eerder dan de gemiddelde Nederlander. En ze hebben vaak een lager inkomen, waardoor zelf sparen om eerder met pensioen te gaan moeilijk is.


Thumbnail

Wie gaat betalen?

De EIB heeft in eerste instantie alleen doorgerekend wat eerder stoppen met werken kost in één van de sectoren waarin veel zware beroepen zitten: de afbouw- en natuursteenbranche waar bijvoorbeeld stukadoors onder vallen. Voor die branche kost drie jaar eerder met pensioen gaan 12,7 miljoen euro en vijf jaar eerder stoppen ruim 21 miljoen euro.

Wie moet gaan betalen voor het vroegpensioen van mensen in zware beroepen, laat de EIB in het midden. 40 procent zou in ieder geval moeten komen van het Rijk, in de vorm van een eerdere AOW-uitkering. "Het resterende deel zal op een andere manier moeten worden bekostigd", aldus de EIB.  

Vakbond FNV is blij met de uitkomst van het onderzoek, en roept de politiek op om werk te maken van een vroegpensioen voor zware beroepen. "Kijk, het kan, het is gerechtvaardigd, doe het dan ook!", aldus Peter Roos, bestuurder FNV Bouwen & Wonen. 

Bekijk hier de uitleg van Roland Koopman:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van