Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Pensioenfondsen krabbelen langzaam op

20 juli 2017 05:50 Aangepast: 08 augustus 2017 13:26

Onze pensioenfondsen staan er weer iets beter voor. Maar daarmee zijn ze er nog niet. Verder herstel is nodig om verlaging van de pensioenen te voorkomen.

Alle pensioenfondsen zagen hun dekkingsgraden in het tweede kwartaal toenemen.

De dekkingsgraad maakt duidelijk of een pensioenfonds genoeg geld in kas heeft om de pensioenen nu en in de toekomst uit te kunnen keren. Een dekkingsgraad van 97 procent geeft bijvoorbeeld aan dat voor iedere euro die aan pensioen uitgekeerd moet worden, het pensioenfonds maar 97 cent in kas heeft. Dat is dus niet voldoende.

Niet genoeg

Pas bij een dekkingsgraad van 104 procent kunnen de pensioenfondsen nu en in de toekomst pensioenen blijven uitbetalen, schat De Nederlandsche Bank in. Dat is dus ook de wettelijk vastgestelde dekkingsgraad waar pensioenfondsen aan moeten voldoen.

Dat halen de pensioenfondsen lang niet allemaal. De twee pensioenfondsen van de metaalsector PME en PMT kwamen in het tweede kwartaal uit op een dekkingsgraad van respectievelijk 100 en 100,7 procent. Zorg & Welzijn, het pensioenfonds voor mensen die in de zorg werken, op 98,2 procent en ambtenarenfonds ABP op 101,3 procent.  

Dat is onvoldoende en daarom moeten ze een plan maken waarin ze uitleggen hoe ze hun financiële positie gaan verbeteren. Bovendien stijgen de pensioenen in deze sectoren voorlopig niet mee met de inflatie.

"Voor veel fondsen geldt dat de dekkingsgraad nog onder het minimaal vereiste niveau is", schrijft de Pensioenfederatie, die de belangen van zo’n 250 pensioenfondsen beheert. "Verder herstel is nodig om verlaging van pensioenen en pensioenopbouw in de komende jaren te kunnen voorkomen."

Rente

Alleen het pensioenfonds voor de bouwsector, BPF Bouw zat ver boven de vereiste dekkingsgraad, met 115 procent.  Zij zouden de pensioenen dus kunnen laten meestijgen met de inflatie. Maar een beslissing daarover is er nog niet. 

Toch gaat het ook met de andere pensioenfondsen wel beter. Dat de meeste pensioenfondsen er iets beter voorstaan, komt vooral door de gestegen rente, zegt de pensioenfederatie.

Door de stijgende rente hoeven de pensioenfondsen iets minder geld te reserveren om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen. Er werd dus niet meer geld gehaald uit beleggingen. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn daalde het rendement op die beleggingen juist, net als bij het pensioenfonds voor de bouw. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van