Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Meer winst voor FrieslandCampina door lage melkprijs

Beeld © ANP

Groeiende verkoop in Azië en populariteit van kindervoeding en zuivelingrediënten doen FrieslandCampina goed, samen met een dalende melkprijs waardoor de inkoop goedkoper was. Het bedrijf boekte afgelopen jaar 343 miljoen euro winst, 13 procent meer dan het jaar ervoor.

De omzet van FrieslandCampina daalde met bijna 1 procent, naar 11,3 miljard euro. Daarbij werd de daling gedempt door positieve wisselkoerseffecten; zonder deze meegeteld gingen de opbrengsten met 4 procent omlaag.

Het zuivelbedrijf zag de verkopen van kindervoeding met 9 procent stijgen, vooral vanuit in China en Hongkong. Door de lage melkprijs zakten de kosten. 

Prijs voor boeren verder omlaag
De prijs die boeren van het bedrijf krijgen voor hun melk nam af met 18,9 procent naar 34,64 euro per 100 kilo melk, door de lagere garantieprijs voor boerderijmelk. Per 1 april zijn de melkquota in de Europese Unie afgeschaft, waardoor er geen maximum meer zit op de productie van melk. Daardoor is er meer aanbod is en dalen de prijzen: afgelopen jaar ging er in de hele EU 19 procent af, in Frankrijk 14 procent en in Nederland maar liefst 27 procent

In 2015 daalde de garantieprijs met bijna 8 cent (17,4 procent) naar 36,5 cent per liter; een jaar eerder betaalde Campina haar boeren nog 44,2 cent per liter melk. 

Melkproductie neemt verder toe
Het bedrijf verwacht dat de melkproductie dit jaar wereldwijd verder stijgt. Maar het is nog maar de vraag of er ook groei blijft zitten in de vraag naar zuivel. Daardoor zullen de prijzen van zuivelproducten "voor een langere periode'' onder druk staan, aldus FrieslandCampina.

Ook veracht het bedrijf dat internationale ontwikkelingen dit jaar een rem op de winst zetten. Daarbij wordt vooral een negatieve invloed verwacht van de economische malaise in de olielanden en de vele conflicten in de wereld.