Ga naar de inhoud
Geld en Werk

FrieslandCampina stopt campagne na online kritiek

Beeld © RTL Z

Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft afgelopen week een marketingcampagne voor Appelsientje abrupt gestaakt na kritiek van een foodblogger. Volgens de blogger suggereerde het bedrijf ten onrechte dat een glas Appelsientje gelijkstaat aan een stuk fruit.

In reactie op de kritiek stopte FrieslandCampina zijn nog geplande Appelsientje-advertenties. En afgelopen donderdag werden ook de reclameposters uit de abri’s gehaald.

"Ik dacht: waarom verzinnen ze dit?", vraagt foodblogger Liesbeth Oerlemans zich af, die kritiek had op de gezondheidsclaims van de onderneming. "Ik wil graag dat consumenten de goede keuze kunnen maken."

Niemand gebaat bij discussie
"Het is niet de bedoeling dat we mensen op het verkeerde been zetten", zegt een woordvoerder van FrieslandCampina over het stopzetten van de Appelsientje-campagne. "We staan op goede voet met bloggers en zijn een toegankelijk bedrijf, dat luistert naar kritiek. Niemand is gediend bij een discussie over de inhoud van ons product."

Thumbnail

Het stopzetten van de campagne illustreert de toenemende invloed van foodbloggers. Liesbeth Oerlemans is een blogger met een relatief klein bereik, die de voedselindustrie doorgaans kritisch volgt. Maar er zijn ook onlinesterren als Rens Kroes en Pauline Weuring, die vooral recepten en kook- en dieettips geven. Zij laten zich ook, tegen betaling, gebruiken voor reclamecampagnes van bedrijven.

Snel vertrouwen
"Foodbloggers zijn over het algemeen vrouwen", zegt Wouter van de Kamp sales en business development director bij Ad Factor, een advertentiebedrijf dat bemiddelt tussen bloggers en bedrijven.

"De bloggers hebben doorgaans een trouwe groep mensen die hen volgen en die hen echt zien als een vriendin. Daardoor nemen hun volgers veel van hen aan. En dat is iets wat je met een abri of tv-commercial minder snel bewerkstelligt."

Geloof niet alles
De samenwerking tussen bedrijven en foodbloggers verloopt niet altijd zonder problemen. Zo wijdde Albert Heijn afgelopen najaar een exemplaar van zijn reclameblad Allerhande aan 'Het Nieuwe Eten', waarbij ook Rens Kroes prominent figureerde. Maar de supermarktketen zag zich later, na kritiek van voedingsexperts, gedwongen afstand te nemen van beweringen in het blad.

Kroes kreeg onlangs ook kritiek toen zij haar volgers adviseerde om drie weken lang twee keer per dag een glas water met een theelepel klei te drinken. Dit zou het lichaam reinigen. Maar deskundigen noemden dat onzin en waarschuwden mensen om dit advies van Kroes niet op te volgen.

Meer over de macht van foodbloggers vanmiddag in Z Today vanaf 17:30 uur.