Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Telecomproviders krijgen twee weken extra voor regels 'gratis' mobiel

Beeld © ANP

De telecomsector moet opschieten: het krijgt twee weken extra de tijd om een code op te stellen voor 'gratis' mobiele telefoons bij een abonnement. Het is een ultimatum: daarna is het klaar, zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. De branche doet al maanden over het opstellen van de regels.

De telecomsector adverteert met een 'gratis' telefoon, maar dat is een simpel verkooppraatje. Eigenlijk koop je een product op afbetaling en wie zo'n krediet verstrekt, moet voldoen aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Andere sectoren die vergelijkbare leningen verstrekken, zoals banken, webwinkels en autodealers, moeten dat ook. 

Dijsselbloem wil niet zeggen wat hij na afloop van het ultimatum gaat doen. "We willen het overleg tussen de sector, de toezichthouder ACM en Financiën niet belasten door nu al vooruit te blikken'', zegt een woordvoerder.

Welke regels?
In februari oordeelde de Hoge Raad dat telecomproviders jarenlang de wet hebben overtreden. De sector vroeg aan Dijsselbloem of hij een uitzondering kon maken, maar dat vindt de minister niet rechtvaardig. Sommige mensen komen bijvoorbeeld in de financiële problemen omdat ze teveel geld lenen. Daarnaast wordt de branche door de nieuwe regels transparanter over de leningen die ze verstrekken.

Consumenten moeten voortaan goed geïnformeerd worden over het abonnement dat ze afsluiten. Zo moeten ze een overzicht krijgen van het rentepercentage en een waarschuwing dat geld lenen, geld kost. Daarnaast moeten de providers toetsen of de klant de maandelijkse lasten wel kan dragen. 

Stichting wil geld terug
De stichting Consument & Telecomsector wil 'gedupeerde consumenten' door telecomproviders laten compenseren. Volgens de stichting hebben twee miljoen Nederlanders een abonnement met een 'gratis' telefoon gehad, een zogeheten 'afzetabbo'.