Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Providers fout in met 'gratis' telefoontoestel bij abonnement

15 februari 2016 07:29 Aangepast: 01 augustus 2017 10:30
Smartphones in een winkel van KPN. Beeld © ANP

Telecomproviders hebben jarenlang de wet overtreden bij het verkopen van telefoonabonnementen waarbij de klant het toestel 'erbij kreeg'. Klanten kunnen kosten terugkrijgen, oordeelt de Hoge Raad.

Dat toestel was natuurlijk niet gratis, maar werd gedurende de loop van het abonnement afbetaald. Maar hoe groot het bedrag was dat klanten voor hun toestel moesten aflossen, werd niet uitgesplitst, en dát is volgens de Hoge Raad niet toegestaan. Het gaat hierbij in feite om een lening en daarvan moet altijd vermeld worden hoe hoog die is.

In haar vonnis oordeelt de Raad dan ook dat klanten zo'n kredietovereenkomst mogen vernietigen, en dat de provider het bedrag moet terugbetalen als ze hun toestel inleveren. 

'Verborgen kosten'
De stichting ConsumtentenClaim, die de zaak op de voet volgt, zegt dat de zaak verregaande gevolgen kan hebben. "Telefoonproviders hebben jarenlang de werkelijke kosten van de telefoon verborgen gehouden en gaan daar nu de rekening voor betalen", zegt Stef Smit, directeur van ConsumentenClaim. 

De stichting onderzoekt de uitspraak op dit moment om te kijken welke abonnementen onder het vonnis vallen. Volgens Smit kunnen klanten die in de financiële problemen zijn gekomen door het telefoonabonnement een beroep doen op de uitspraak. Daarnaast kunnen klanten die na afloop van hun abonnement nog steeds de volle prijs betalen, ook het te veel betaalde bedrag terugvorderen. 

​Telecomproviders: 'Geen commentaar'
ConsumentenClaim noemt de providers KPN, Vodafone en T-Mobile als aanbieders van de bewuste abonnementen. De drie bedrijven geven geen commentaar, behalve dat ze de uitspraak bestuderen. Een woordvoerster van KPN zegt tegen Trouw dat de bewering van ConsumentenClaim niet klopt: "De prijs van het toestel staat op de kassabon."

Eind vorig jaar kwam de stichting Consument & Telecomsector met een soortelijke claim

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van