Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Gevallen Uber-topman Kalanick maakt geen kans op terugkeer als ceo

Travis Kalanick. Beeld © AFP

De voormalig ceo van taxi-app Uber, Travis Kalanick, maakt geen kans op een terugkeer als ceo. Kalanick moest in juni zijn werk neerleggen na een reeks van schandalen.

Kalanick, die in 2009 een van de oprichters was van Uber, zei bij zijn vertrek nog aan de wens van de aandeelhouders te voldoen om opzij te stappen uit liefde voor Uber.

Het bedrijf was in zwaar weer gekomen, onder andere na berichten over seksuele intimidatie, tegenvallende cijfers, een uitstroom van managers.

Steve Jobs van Uber?

Sindsdien is Uber op zoek naar een nieuwe baas, maar tijdens die zoektocht kwam de naam van Kalanick toch weer boven.

Recode meldde eind juli dat er intern zorgen ontstonden dat de opvolger van Kalanick, Kalanick zelf zou zijn. Tegen zijn omgeving zou hij hebben verklaard 'een Steve Jobs-je te doen'. Dat is een verwijzing naar de legendarische Apple-topman die ooit ontslagen werd, om later alsnog de redder van het bedrijf te worden.

Deur dicht voor Kalanick

Maar daar komt niets van in, schrijft mede-oprichter Garret Camp in een brief aan het personeel. "De zoektocht naar onze ceo heeft de topprioriteit van het bestuur. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk voor de volgende fase van onze groei. Ondanks de geruchten die jullie ongetwijfeld hebben gezien, komt Travis [Kalanick] niet terug als ceo."

De vraag is wel of dit betekent dat Kalanick, die nog in de raad van het bestuur zit van Uber, helemaal klaar is bij het bedrijf. Volgens Bloomberg kan hij uiteindelijk een nieuwe rol ambiëren naast de nieuwe ceo.

Wordt het een vrouw?

Het is een publiek geheim dat Uber zoekt naar een vrouwelijke kandidaat, om voorgoed te breken met het imago dat er een machocultuur hangt. Volgens The Washington Post zijn er meerdere vrouwelijke topkandidaten benaderd, maar hebben ze tot nu toe allemaal gepast.

Onder andere Sheryl Sandberg (coo Facebook), Susan Wojcicki (YouTube) en Mary Barra (ceo GM) willen volgens de krant niet voor Uber werken.

Daardoor zouden er nu nog drie kandidaten over zijn op de shortlist, die naar verluidt allemaal man zijn.