Barry André was een van de eersten in Nederland die zich serieus met internet bezighield in de jaren '90. Maar de zakelijke wereld stond hem steeds meer tegen. Nu helpt hij als kettlebell-instructeur mensen om fit en sterk te worden. "Ik ben jaren alleen maar met cijfers en geld bezig geweest. Nu doe ik wat ik echt leuk vind."
"Alles draaide om bezit. Om hebzucht. Daar was ik klaar mee", verzucht André aan de telefoon. Hij vertelt over zijn werknemers, die wanneer ze een nieuwe leaseauto kregen alweer bezig waren met het kiezen van een nieuw model voor over een paar jaar. "Als je hard werkt mag je dat best laten zien, maar waarom moet het altijd maar meer?"
Hij raakte steeds gefrustreerder met het dagelijkse reilen en zeilen van zijn bedrijf. "Alles begon me op den duur tegen te staan. Er was steeds gezeur over geld." Tijdens de financiële crisis ging een van zijn bedrijven failliet. De webshop stopte hij. Een jaar lang zat hij thuis.
Alle spiergroepen
"Ik sportte wel altijd al, maar ik ben me in dat jaar gaan verdiepen in het trainen", vertelt André. "Toen ik met de kettlebell in aanraking kwam, viel ik heel snel tien kilo af en werd ontzettend sterk." Hij wilde meer leren over de kettlebell, maar dat bleek moeilijk in Nederland.
Een kettlebell is een soort gietijzeren gewicht, dat je gebruikt bij krachttraining. André vertelt honderduit over de oefeningen die je ermee kan doen en op welke manier het werkt voor je lichaam. Hij noemt het een 'onwijs mooie trainingstechniek', waarmee je alle spiergroepen kunt trainen.
Geen cijfers meer
In Nederland was de trainingsmethode een paar jaar geleden nog erg onbekend, dus reisde André naar onder meer Engeland en de Faeröer Eilanden om daar meer te leren. Eenmaal terug in Nederland besloot André dat hij de kettlebell hier meer bekendheid moest geven.
Hij opende de Rotterdam Kettlebell Academy, een sportschool speciaal voor trainingen met de kettlebell. Een ondernemer voelt hij zich, ondanks dat hij zelf de sportschool runt, niet meer, zegt hij. Hij houdt zich bezig met de cijfers wanneer het noodzakelijk is, langer niet.
Gewoon voor de groep gaan staan
Ervaring met lesgeven had hij niet, hij wilde vooral zijn enthousiasme voor de sport overbrengen. "Ik ben gewoon gaan staan. Voor groepen van tien, twintig man. En het werkt: mensen komen voor mij terug, zeggen ze. Dat voelt zo goed."
In de tussentijd werd hij zelf ook nog Nederlands kampioen met de kettlebell. En dat op zijn 41ste. Maar: "Leeftijd doet er niet toe als je met de kettlebell traint."
Tekst gaat door onder de foto.
Barry André met zijn kettlebells. (Beeld: Privécollectie Barry André)
Nooit meer terug
Voor het eerst heeft André het gevoel dat hij op zijn plek zit. "Toen ik nog in de zakelijke wereld zat, was iedereen bezig met eigen gewin," vertelt hij. "Op het eerste gezicht is het allemaal vriendelijk, maar iedereen is bezig met de beste deal voor zichzelf. Als je opstaat en wegloopt, ben je geen vrienden."
Nu is dat compleet anders. "Vanaf het eerste moment dat ik de Kettlebel Academy opende kwamen mensen hier binnen met een grote glimlach en gingen ze weer weg met een grote glimlach." Hij noemt het zijn grootste openbaring.
Terug naar de zakelijke wereld wil hij dan ook niet meer. "De kettlebell heeft me veel meer gebracht dan alleen een trainingsgewicht. Ik had bijvoorbeeld vijf jaar geleden nooit kunnen denken dat ik ooit nog Nederlands kampioen zou worden", vertelt hij. En omdat de kettlebellsport ook wereldwijd nog klein is, zijn nieuwe vrienden over de hele wereld zo gemaakt.
Op naar het WK
Over de toekomst is André duidelijk. "Ik ben nog niet klaar. De kettlebell moet nog bekender worden." De Academy uitbreiden hoeft hij niet, dat is hem weer te zakelijk en daar wil hij zich juist van afsluiten. "Ik ga mensen opleiden tot trainer, de kennis verspreiden."
Wat hem betreft mag de Nederlandse competitie binnen een paar jaar twee keer zo groot worden. Hij vreest de concurrentie niet. "Zelf hoop ik over twee jaar als atleet op het WK te staan."