Geld en Werk

Triodos verlaagt de spaarrente als eerste bank naar 0,0 procent

21 maart 2017 21:24 Aangepast: 28 juli 2017 13:30
Het hoofdkantoor van de Triodos Bank. Beeld © ANP

Het is zover: de eerste bank die geen rente meer uitkeert over je spaargeld, meldt zich. Triodos Bank heeft de primeur: vanaf 3 april krijgen klanten met een normale internetspaarrekening 0,0 procent rente.

Triodos, dat zich vooral op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden, hanteerde al langer de laagste spaarrente in Nederland. In oktober vorig jaar werd deze al teruggeschroefd naar 0,1 procent.

Ook bij andere banken kelderde de rente het laatste jaar. Die snelle daling heeft te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank. Die heeft afgelopen jaren het rentetarief steeds verder naar beneden gebracht in de hoop de economische groei in Europa aan te jagen. Een zeer lage rente maakt het voor bedrijven en consumenten aantrekkelijker om geld te lenen voor uitgaven en investeringen.

Reëele rente is hoger dan in de jaren '80

Heb je als consument daarom dikke pech? Om je wat beter te laten voelen: de reëele rente is daarentegen hoger dan twintig á dertig jaar geleden. Dat heeft te maken met de inflatie, legde Robeco eerder uit op RTL Z. De rente die een spaarder ontvangt wordt ook wel de nominale rente genoemd.

Aan het eind van de jaren tachtig schoot de inflatie door de stijgende olieprijs omhoog tot meer dan 10 procent. Dat was nog meer dan de spaarrente op dat moment. Tegenwoordig is de inflatie juist relatief laag. In februari daalde deze naar 1,3 procent. In januari was dat nog 1,4 procent.

Helaas is dat niet het hele verhaal: behalve met inflatie moet je als spaarder ook rekening houden met de vermogensrendementsheffing. Die is momenteel hoger dan je rentepercentage, waardoor de waarde van je spaarrekening uiteindelijk wel verder wordt uitgehold. In 2017 betaal je 1,2 procent belasting over spaargeld boven de 25.000 euro.

En nu?

In de mail naar klanten verwijst Triodos naar een website waarop onder andere het advies gegeven wordt om (duurzaam) te beleggen. Waarin je moet beleggen is een interessante, maar ook moeilijk te beantwoorden vraag. RTL Z legde deze vraag eerder al voor aan verschillende deskundigen, die vooral kansen zagen in (waarde)aandelen en grondstoffen.

Bij de vier grote banken schommelt de rente voor een betaalrekening zonder enige beperkende voorwaarden tussen de 0,4 (SNS) en 0,2 procent (ABN Amro).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore