Geld en Werk

Geen rente meer, wat moet je doen met je poen?

22 maart 2017 16:56 Aangepast: 02 augustus 2019 17:19
7 tips hoe je geld kunt verdienen met je spaargeld

Je krijgt bijna – en in het geval van Triodos helemaal – geen rente meer over je spaargeld. Hoe haal je toch een beetje rendement uit je spaarcenten?

Verbras niet meteen al je spaarcenten, omdat je geen rente meer krijgt. Het Nibud adviseert mensen een spaarpot aan te houden van minimaal 3400 euro voor alleenstaanden en 5200 euro voor een stel met kinderen. Een buffer is handig als de wasmachine of koelkast stuk gaat. Als je geld moet lenen, betaal je veel rente.

7 tips om meer te verdienen aan je spaargeld:

  1. Je kunt overstappen naar een andere bank met betere spaarrentes. Maar daar word je niet echt rijk van. Ook daar zijn de spaarrentes laag: tussen de 0,2 en 0,6 procent.
  2. Je kunt je geld voor een langere periode (bijvoorbeeld tussen 1 en 10 jaar) vastzetten op een deposito. Je krijgt een hoger rentepercentage, maar je mag het geld er niet tussentijds afhalen als je het onverhoopt nodig hebt.
  3. Heb je nog ergens een lening lopen? Los die dan zo snel mogelijk af. Je betaalt al snel 14 procent rente. Dus sta je rood op je betaalrekening, creditcard of heb je een doorlopend krediet? Stop daar een deel van je spaargeld in. Dan bespaar je vele euro's rente.
  4. Als je een koophuis hebt, dan kun je bij de meeste hypotheken jaarlijks 10 procent boetevrij aflossen. Stop je spaargeld hierin. Als je meer hebt afgelost, dan daalt op den duur de hypotheekrente en betaal je lagere maandlasten. Dat is ook goed voor je portemonnee.
  5. Ga beleggen. Doe dit alleen met spaargeld wat je voor lange tijd kunt missen en niet nodig hebt voor onvoorziene uitgaven. De beurs brengt risico's met zich mee. Je kunt ook geld verliezen.
  6. Investeer in zonnepanelen of maak je koophuis energiezuinig. Het kost in eerste instantie een hoop spaargeld, maar op termijn verdien je geld door een lagere energierekening. 
  7. Leen geld aan familie en vrienden voor de aankoop van een huis. Zij betalen jou vervolgens zo'n 4 procent rente. Lees meer over de familiebank.   

Meer op rtlz.nl:

Gaat de spaarrente bij alle banken naar nul?

Geen hypotheek? Richt een familiebank op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van