Geld en Werk

Beleggen in 2017: wat te doen met al je poen?

01 januari 2017 09:00 Aangepast: 16 november 2017 09:10
Beeld © ANP

2017 belooft weer een turbulent jaar te worden: verkiezingen in belangrijke eurolanden, de echte Brexit, het einde van het monetaire beleid van de ECB en Fed en een onvoorspelbare Donald Trump. Maar belangrijker voor mensen met geld: waar gaan we dit jaar in beleggen?

=> Speel hier het RTL Z Beursspel 2017. Schrijf je nu in!
=> Beurs Inside: drie gouden beleggingstips van Bob Homan, Corné van Zeijl en Jim Tehupuring
=> 
Meld je hier aan voor de volgende seminars van Beurs Inside en kijk mee (gratis en zonder verplichtingen)

Waarin je moet beleggen is een interessante, maar ook moeilijk te beantwoorden vraag. We legden 'm de laatste weken voor aan verschillende deskundigen. Hieronder een compilatie van de verschillende visies.

Deze zaken kun je in 2017 beter links laten liggen:

Sparen

Sparen, vroeger deed iedereen het, tegenwoordig ben je bijna een dief van je eigen portemonnee als je er nog een spaarrekening op nahoudt. Dankzij extreem lage rentes, soms tot onder het nulpunt, is het rendement op spaargeld verwaarloosbaar klein. Of zelfs negatief omdat je op een spaarrekening geld moet toeleggen.

Vooralsnog hoeven we niet te rekenen op aantrekkelijke renteverhogingen waarmee we ons vermogen kunnen laten groeien. De komende jaren blijft de rente laag. Wegblijven dus.

Obligaties

Eveneens not done in 2017: obligaties. Over de vooruitzichten voor deze beleggingscategorie is vrijwel iedereen het unaniem eens: met obligaties ga je in elk geval niet rijk worden. De rente stijgt weliswaar langzaam, maar ze blijft onder historische niveaus en de heersende opinie luidt: met investeren in staatspapier verlies je nu geld.

Toch beleggen in obligaties? Dan zit je tussen twee vuren: veilige kortlopende obligaties met weinig koersrisico, maar met een negatief rendement en dus een zeker verlies over de looptijd. Of langlopende leningen met een positief rendement, maar met een hoog koersrisico. Als de rente gaat stijgen, worden deze obligaties minder aantrekkelijker en verliezen aan waarde.

Gegarandeerd keuzestress

Toch bieden sommige delen van de obligatiemarkt kansen en bescherming: bedrijfsobligaties bieden beperkt extra rendement waarbij vooral obligaties van financiële instellingen aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Investment-grade bedrijfsobligaties kunnen interessante yields opleveren.

Een tip voor wie zijn obligatieportefeuille tegen hogere rentes wil beschermen: verlaag de looptijd en neem posities in inflatiegeïndexeerde obligaties.

En voor het overige: snel met een bosje bloemen naar de aanleunwoning om grootmoeder ervan te overtuigen dat ze haar staatspapier beter kan converteren in aantrekkelijk gewaardeerde aandelen.

Hier kun je wel voor gaan in 2017:

Aandelen

Want daar is bijna iedereen het over eens, ons vermogen komt het best tot zijn recht in aandelen. Zeker nu de rentestanden laag zijn en omzet- en winstgroei van veel bedrijven aantrekt. Die appetite voor aandelen is gelukkig grensoverschrijdend, zo hebben we meer keuze.

Sommige beleggers hebben een lichte voorkeur voor Amerikaanse en Japanse aandelen, grotendeels dankzij Donald Trump. Een afgezwakte yen en de aantrekkende Aziatische economieën zijn goed nieuws voor Japanse exporteurs, terwijl Amerikaanse koersen zich met aantrekkelijk gewaardeerde aandelen op recordhoogten weten. Dankzij Trumps voorgenomen forse verlaging van de vennootschapsbelasting zullen veel Amerikaanse bedrijven zich weer in de States vestigen, wat de winst per aandeel van de bedrijven zal stuwen.

Ben je geïnteresseerd in Amerikaanse aandelen? De sectoren die van Trumps beleid gaan profiteren zijn de bouw, defensie, energie, mijnbouw, geneesmiddelen en verzekeringen.

Waardeaandelen en grondstoffen

In Europa zijn het vooral waardeaandelen en de conjuntuurgevoelige sectoren als materialen en de industriële sector die voor beleggers interessant zijn. En natuurlijk aandelen van banken en verzekeraars die het beter gaan doen bij een stijgende rente.

Een andere categorie waar de vooruitzichten voor 2017 positief zijn, is die van grondstoffen. Een beter evenwicht tussen vraag en aanbod, een toename in de industrie in zowel opkomende als ontwikkelde markten en stijgende uitgaven op het gebied van infrastructuur.

Need we say more? Vooruit dan: een beperking van de olieproductie, cruciaal voor productie van bijvoorbeeld metaal en landbouwproducten, betekent stijging van grondstoffenprijzen.

Bedrijven waarvan we veel verwachten:

Heel interessant allemaal, maar onder de streep willen we natuurlijk gewoon een aantal namen zien waarvan iedereen denkt: die aandelen gaan het in 2017 goed doen. Hier komen ze:

Econoom Mathijs Bouman:

ArcelorMittal, Airbus en BAM, drie favoriete aandelen van econoom Mathijs Bouman. Waarom BAM? Omdat de bouw het waarschijnlijk goed gaat doen. Naast die verbeterde marktomstandigheden en hogere investeringen in woningbouw en infrastructuur profiteert BAM van een intern gestroomlijnde organisatie en een betere beheersing van het werkkapitaal.

Bob Homan, hoofd investeringen ING:

BNP Paribas en Amazon zijn twee aandelen die Bob Homan, hoofd Investeringen ING, tipt.  Bij deze laatste is het volgens hem een kwestie van schaalvoordelen. De grootste vis verschalkt de kleintjes of drukt ze uit de markt. Voor BNP Paribas geldt (alsook voor de meeste banken) dat het rentebedrijf, de motor achter het bancaire bedrijfsmodel, langzaam maar zeker weer op stoom komt. Andere namen die Homan zich liet ontvallen: Facebook, BMW en General Electric.

Theodoor Gilissen:

Bankier Theodoor Gilissen noemde expliciet Ahold Delhaize. De recente fusie leidde immers niet alleen tot besparingen en een steviger marktpositie, maar ook tot hogere winsten en grotere vrije kasstromen. Voor Ahold Delhaize wordt zelfs een dubbelcijferige winstgroei per aandeel verwacht. Ook uit de koker van Gilissen: ASM International. De producent van halfgeleiders behaalt grote omzetten in de nieuwe technologie ALD en heeft een leidende positie in het segment. En last but not least: het innovatieve TKH Group, dat met maatwerksystemen inspeelt op belangrijke trends.

De lijst is natuurlijk verre van compleet, maar deze aandelen werden net iets vaker genoemd dan andere, die blijven we dus in de gaten houden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore