Geld en Werk

Utrecht werkt aan proef met bijstand zonder sollicitatieplicht

28 april 2017 05:54 Aangepast: 11 mei 2017 15:16
De Domtoren in het centrum van Utrecht. Beeld © ANP

De gemeente Utrecht werkt aan een experiment waarbij een groep bijstandsgerechtigden minder regels krijgt opgelegd. De belangrijkste regel die geschrapt wordt is de sollicitatieplicht. Doel is te onderzoeken of mensen op die manier makkelijker aan het werk komen.

UPDATE vrijdag 28 april 10.30: In tegenstelling tot eerder verstrekte informatie start de proef bij de gemeente Utrecht voorlopig nog niet. Het ministerie van Sociale Zaken moet eerst goedkeuring geven.

In de bijstand gelden strenge regels en plichten voor bijvoorbeeld solliciteren en werken. Volgens wethouder Victor Everhardt, verantwoordelijk voor Werk en Inkomen in Utrecht, is het systeem gebaseerd op wantrouwen.

"De vraag is of een dergelijk controlesysteem de beste manier is om mensen in de bijstand te stimuleren aan de slag te komen. Wat gebeurt er als we een aantal verplichtingen loslaten en het initiatief bij mensen zelf leggen?", vraagt hij zich af. 

Loting

Het idee is dat het voor sommige mensen door de vele regeltjes en verplichtingen juist moeilijker wordt om aan het werk te komen. Daarom komt er een proef met 500 tot 1000 mensen die vrijwillig meedoen aan het experiment dat twee jaar gaat duren. Wanneer de proef gaat starten, is op dit moment nog niet bekend.

Ze worden geselecteerd via een loting en vervolgens verdeeld over vijf groepen. De regels en verplichtingen verschillen per groep. Zo krijgt een groep maandelijks een bedrag van 125 euro als ze acht uur per week een klus voor de gemeente uitvoert, anderen krijgen extra begeleiding. Voor iedereen geldt dat ze niet meer verplicht hoeven te solliciteren.

Andere steden volgen

Zo kunnen de onderzoekers kijken welke aanpak het beste werkt. Belangrijkste vraag is of mensen sneller uit de bijstand komen of eerder vrijwilligerswerk gaan doen. Ook wordt gekeken naar het effect op de gezondheid, schulden en de tevredenheid met hun situatie.

Veel meer steden hebben plannen voor een soortgelijke proef. Aanvankelijk wilden de gemeenten nog een stap verder gaan en mensen laten bijverdienen zonder te korten op de uitkering. Maar daar heeft het ministerie van Sociale Zaken een stokje voor gestoken.  

Meer op rtlz.nl:
Sociale Zaken zegt 'nee' tegen basisinkomen Terneuzen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore