Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Kolencentrales kunnen dicht, maar niet zoals de Kamer wil

Beeld © ANP

De vijf kolencentrales die Nederland rijk is mogen worden gesloten. Maar dan wel op een directe manier en niet via het juridische achterdeurtje dat de Tweede Kamer eerder dit jaar voorstelde.

Dat schrijft de Raad van State in een advies aan demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De Tweede Kamer riep Kamp eerder dit jaar op om de vijf Nederlandse kolencentrales te sluiten. Drie van die centrales stammen nog uit de jaren negentig, twee andere zijn pas open sinds 2015 en 2016. 

Het plan van Vos

Kolencentrales uit de jaren 80 moesten al eerder dicht omdat ze niet voldeden aan strengere milieuwetgeving. De vervuilende centrales mogen alleen opereren als ze genoeg rendement opleveren. Zodra ze onder de rendementseis zakken is openhouden niet meer geoorloofd.

Tweede Kamerlid Jan Vos kwam daarop met een plan: als we zo de sluiting van oude centrales kunnen afdwingen, dan kan dat ook met de nieuwere centrales die nu nog open zijn.

Valsspelen

Hij diende twee amendementen in om de rendementseisen te verhogen tot een niveau waar geen enkele centrale aan kan voldoen. Maar dat is valsspelen, zo oordeelt de Raad van State nu. "Niemand kan worden gehouden tot het onmogelijke", schrijft de Raad.

Ook mogen regels die bedoeld zijn voor energiezuinigheid bij kolencentrales niet gebruikt worden om sluiting af te dwingen. De Raad van State concludeert daarom dat geen van de amendementen van Vos het zouden moeten halen.

Nationaal sluitingsplan

Wat wel mag is een 'nationaal sluitingsplan' afkondigen. Oftewel: op een veel directere manier het sluiten van kolencentrales regelen. De overheid kan daar een datum voor prikken. Een schadevergoeding voor de eigenaren zou dan niet eens nodig zijn volgens de Raad.

Wel moet er een overgangsperiode komen zodat de schade voor de eigenaren kan worden beperkt.