Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nieuwe regel Amazon: je collega ziek? Dan krijg je geen bonus

Beeld © ANP

Om het hoge ziekteverzuim in Duitse distributiecentra terug te dringen, grijpt Amazon naar een beproefd middel: groepsdruk. Het bedrijf geeft een bonus aan werknemers die weinig ziek zijn, maar die krijgen ze alléén als directe collega's ook weinig ziek zijn.

Over de werkomstandigheden in de distributiecentra van Amazon Duitsland is al tijden veel te doen. Regelmatig vinden er stakingen plaats: de lonen zouden te laag zijn, de werkdruk te hoog en de arbeidsomstandigheden te zwaar. Het ziekteverzuim is hoog. 

Om dat ziekteverzuim terug te dringen, is Amazon daarom met een nieuwe maatregel gekomen: een bonus voor werknemers die weinig ziek zijn.

Aanwezigheidsbonus

Zo'n aanwezigheidsbonus op zichzelf is niet heel ongebruikelijk. Ook in Nederland zijn er bedrijven die daar gebruik van maken. De werking is simpel: hoe langer je je niet ziek meldt, hoe hoger de bonus die je aan het eind van de maand ontvangt. 

Maar bij Amazon gaan ze nog een stapje verder: daar is de bonus niet alleen afhankelijk van je eigen aanwezigheid, maar ook van die van je directe collega's. Een werknemer die weinig ziek was, ontvangt aan het eind van de maand bij Amazon een bonus van 6 tot 10 procent van het maandsalaris. Maar de hoogste trap is alleen te bereiken wanneer alle werknemers in het team goed presteren.

Status

Om de precieze hoogte van de bonus te kunnen berekenen, kent Amazon elke medewerker per maand een status toe: goud, zilver of brons. Wie zich geen enkele dag ziek meldt, bemachtigt een gouden status; wie een dagje thuisblijft, een zilveren; en voor wie twee dagen of meer ziek op bed ligt, is slechts een bronzen status weggelegd.

In vijf van de negen distributiecentra die Amazon in Duitsland heeft, wordt de maatregel al getest. Volgens Amazon moet de maatregel 'het collectieve bewustzijn van de werknemers op het gebied van veiligheid op het werk' vergroten. 

Controverse

Maar de dubbele druk die er op werknemers komt te liggen - met je ziekte benadeel je niet alleen jezelf, maar ook je hele team twee keer - roept veel weerstand op. Artsen en vakbonden noemen het een oneerlijke maatregel die werknemers tegen elkaar zou opzetten. Oudere en chronisch zieke werknemers staan permanent op achterstand.

Vakbonden in Duitsland overwegen dan ook een gang naar de rechter.