Economie

Hoe duurzaam wordt jouw afval verwerkt?

22 juli 2015 15:23 Aangepast: 06 september 2015 16:35

Afvalbedrijf Van Gansewinkel geeft 93 procent van het opgehaalde en verwerkte afval een 'tweede leven', blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk? Een grote concurrent doet het nog een stukje beter.

Alleen recycling
De wereld van duurzame afvalverwerking is er een van verschillende definities. Wat Van Gansewinkel 'een tweede leven' noemt, is volgens de concurrent helemaal niet zo duurzaam. Bij 'het tweede leven' rekent het bedrijf namelijk ook verbranding en omzetten tot energie, waar veel CO2 bij vrijkomt. Kijk je alleen naar recycling, het omzetten naar een grondstof, dan komt het bedrijf uit op 64 procent. Concurrent Shanks verwerkt 87 procent tot een grondstof en rekent verbranding niet mee. Doet het afvalbedrijf dat wel dan komt het uit op 96 procent. Eén kanttekening: Shanks verwerkt vooral puin en dat is volgens concurrent van Gansewinkel makkelijker te recyclen. Afvalverwerker Sita kon zo snel geen exact percentage geven.

Nederland koploper in Europa
Nederland recyclet veel in vergelijking met andere Europese landen. Van de 28 landen in de Europese Unie staan we op plek 5 als het gaat om de verwerking van stedelijk afval. 

Thumbnail

Verwerking
Per persoon produceren we zo’n 495 kilo afval per jaar. Het meeste is huishoudelijk restafval. Daarna volgen de bananenschillen en appelklokhuizen. Op plek drie staat het oud papier.

Thumbnail

Dat afval wordt op verschillende manier verwerkt. Groenafval kan bijvoorbeeld naar een biovergister gaan, waar het omgezet wordt naar compost, biomassa of groen gas. Papier wordt meestal verkleind, verbaald en kan vervolgens weer gebruikt worden door de papierverwerkende industrie. Voor het maken van kranten bijvoorbeeld. Je extra wandelingetje naar de glasbak loont. Na een sorteerproces wordt glas weer omgesmolten naar nieuw glas, zoals flessen.

 

 

RTL Z / Frederieke Hegger

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`