Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Minder export zuivel, vee en vlees door Russische boycot

28 juli 2015 06:36 Aangepast: 06 september 2015 16:36
Beeld © ANP

De landbouwexport van Nederland is voor het eerst sinds jaren gedaald en staat onder druk. In de eerste vier maanden van dit jaar lag de waarde 2,7 procent lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling komt vooral door de Russische boycot. De landbouwexport vanuit Nederland naar Rusland daalde met bijna 40 procent.

ZIE OOK: Rusland dreig met importstop bloemen 

Met name de exportwaarde van zuivel, vee en vlees is gedaald. Bij zuivel is de daling 8,5 procent in vergelijking met de eerste periode in 2014, en bij vee en vlees gaat het om een vermindering van 4,5 procent.

Met de export van bloemen en planten gaat het ook minder goed. De eerste vier maanden van 2015 werd in het buitenland voor 108 miljoen euro minder verkocht. Dat is een daling van 2,8 procent vergeleken met vorig jaar. De export van groenten en fruit daalde met 2,5 procent.

Lage prijzen
Naast de Russische boycot speelt ook mee dat de prijzen van verschillende landbouwproducten (zoals melk en kaas) momenteel beduidend lager liggen dan een jaar eerder.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore