Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Rechter: werknemers Heiploeg terecht ontslagen

De vestiging van Heiploeg in Zoutkamp. Beeld © ANP

Bij het flitsfaillissement van garnalenverwerker Heiploeg waarbij veel mensen hun baan verloren, is volgens de rechter geen misbruik gemaakt van het faillissementsrecht. Vakbond FNV gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

De bond is zwaar teleurgesteld, zegt bestuurder Petra Zuidema tegen RTL Z. "Dit doet geen recht aan wat er feitelijk is gebeurd. We hadden graag gezien dat de rechter vragen had gesteld aan het Europese Hof van justitie over de uitleg van de richtlijn ten zake 'overgang van onderneming'." Volgens haar is dat Hof het enige die echt kan zeggen hoe het in elkaar steekt. 

ZIE OOK: Garnalenbedrijf Heiploeg failliet

Heiploeg ging eind januari failliet en maakte meteen een doorstart onder de vleugels van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Hierbij raakten negentig werknemers hun baan kwijt. De overige 210 werknemers mochten aan de slag bij het nieuwe Heiploeg, maar onder slechtere arbeidsvoorwaarden.

Volgens de bonden was er sprake van een 'overgang van onderneming'. Daarom zouden de werknemers volgens de bonden hun rechten moeten behouden. Maar de rechter gaat hier niet in mee. 

 

 

 

Bron: RTL Z / ANP