Economie

Van Lanschot moet alsnog 400.000 euro ontslagvergoeding betalen

31 juli 2015 14:43 Aangepast: 06 september 2015 16:37
Beeld © ANP

Van Lanschot moet ruim vier ton aan inkomstenderving betalen aan een ontslagen bankier, bepaalde de rechtbank van Den Bosch deze week. Met deze bepaling sluit een vier jaar durend arbeidsconflict.

Dat schrijft CXO. De 56-jarige bankier werkte bijna 15 jaar voor Van Lanschot, waar hij in 2011 op staande voet werd ontslagen. Dat gebeurde nadat uit onderzoek naar voren kwam dat hij privé betrokken was geweest bij het beheer van zwart geld van een bankklant. Hij kreeg enkele maanden later een nieuwe baan bij Rabobank, maar werd daar wederom ontslagen, omdat de toenmalige bestuursvoorzitter van Van Lanschot Bankiers de directeur Toezicht van Rabobank Nederland inlichtte over zijn ontslag. Ook zou Van Lanschot De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ingelicht. 

ZIE OOK: Ontslagen bankier eist 7 ton van Van Lanschot

De bankier stapte vervolgens naar de rechter en diende een schadeclaim in van 762.950 euro. Hij stelde dat Van Lanschot Rabobank Nederland niet op de hoogte had mogen stellen van de achtergronden van zijn ontslag. Van Lanschot betwistte dit, en stelde dat het was gebeurd in het kader van de gedragscode tussen banken en de Wet financieel toezicht.

De rechtbank Oost-Brabant bepaalde echter dat Van Lanschot inderdaad onrechtmatig handelde door Rabobank Nederland in te lichten, en dat bewezen is dat de bankier als gevolg hiervan op straat werd gezet. De rechter nam echter niet klakkeloos aan dat de inmiddels 55-jarige bankier aan inkomstenderving bijna 738.000 euro schade lijdt, en heeft de schadevergoeding nu op een kleine vier ton vastgesteld.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore