Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Spaargeld jarenlang vastzetten levert weinig op

Het wordt steeds minder interessant om je spaargeld vast te zetten op een deposito, een langjarige spaarrekening. De spaarrente op deposito’s met een looptijd tot en met vijf jaar liggen gemiddeld lager dan die op een vrij opneembare gewone internet spaarrekening.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Spaarrente.nl

Vroeger kreeg je op een deposito nog behoorlijk hoge rentes, nu niet meer. Bij ASN Bank, Rabobank en Zwitserleven moet je een spaardeposito van zeven jaar afsluiten om een hogere rente te krijgen dan op een reguliere spaarrekening, bij SNS Bank meer dan negen jaar en bij ABN AMRO, Allianz en ING zelfs meer dan tien jaar, zegt de vergelijkingssite. Hier zie je het overzicht van alle banken.

Thumbnail

Dat banken steeds minder rente over hebben voor spaargeld dat vaststaat op een deposito heeft twee oorzaken, volgens Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. Spaarders laten het geld op een spaarrekening meestal langer staan dan op een deposito en banken verdienen op dit moment nog nauwelijks geld aan langlopend spaargeld.

ZIE OOK: Kijker aan Z: waar moet u heen met uw spaargeld?

"Het geld dat spaarders op een deposito zetten, nemen ze na afloop van het deposito vaak volledig op of ze verplaatsen het wellicht naar een andere bank voor een betere rente. Het geld dat op een spaarrekening staat nemen spaarders zelden helemaal op. Hierdoor blijft een deel van het spaargeld jarenlang op de rekening staan'', legt Bulthuis uit.

Aan de andere kant zijn spaardeposito’s op dit moment niet zo interessant voor banken. Mede door de lage rentes op de kapitaalmarkt, kunnen banken op dit moment zelf ook weinig geld verdienen met langlopend spaargeld.

ZIE OOK: Trend: leen 1000 euro uit en krijg de rente in golfballen

Toch kan een deposito voor de spaarder nog steeds interessant zijn. Bulthuis: "Zeker nu de spaarrentes maar blijven dalen, heb je met een deposito wel zekerheid over de rente die je de komende jaren ontvangt. Je kunt je spaargeld hiermee dus beschermen tegen verdere spaarrentedalingen.''

Bron: RTL Z