Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deliveroo wil meer klanten lokken met eigen keukens in Amsterdam

Beeld © Deliveroo

Fietsbezorgservice Deliveroo opent morgen twee lokale keukens in Amsterdam. In de containers kunnen aangesloten restaurants maaltijden bereiden die Deliveroo rondbrengt in de stad.

Er doen vooralsnog drie restaurants mee: SLA, Braai en Salsa Shop. Ze kunnen in de containerkeuken hun maaltijden bereiden, zonder dat ze daarvoor zelf een vestiging hoeven te openen. "Restaurants kunnen zo besparen op alle kosten die van oudsher nodig waren om een nieuw restaurant te beginnen", vertelt Philip Padberg, general manager van Deliveroo Nederland.

Restaurants bereiken nu via Deliveroo klanten binnen een straal van twee kilometer. Door van de lokale keukens gebruik te maken, kunnen restaurants nieuwe wijken in een stad bereiken.

Weinig risico voor ondernemer

Floris Feenstra van barbeque takeaway restaurant Braai is enthousiast. Hij werkte afgelopen week al in één van de twee containers en is erg blij met de uitbreidingsmogelijkheid die Deliveroo hem biedt. "Wij hebben nu een restaurant van vijftien vierkante meter in een kiosk in het Vondelpark en kregen daar zoveel orders dat we het vanuit die kleine ruimte gewoon niet meer gemanaged kregen. Ook kregen we vaak de vraag of we in andere delen van Amsterdam konden bezorgen, maar dat kon niet omdat de fietsbezorgers maar in een straal van twee kilometer bezorgen."

Voor een beginnend ondernemer als Feenstra, die anderhalf jaar bezig is, is de samenwerking ideaal. "Je kunt zonder grote investering testen of je concept werkt op een bepaalde plek. We betalen iets meer afdracht per order, en Deliveroo heeft voor ons de hele container ingericht."

Lokaal ondernemerschap

De eerste twee keukens komen te staan op het terrein van de RAI in Amsterdam-Zuid. Dat was een goede plek voor restaurants om meer klanten te bereiken omdat daar relatief weinig keuze in de wijk is, laat Padberg weten. Ook werkte RAI graag mee aan het project om lokaal ondernemerschap te stimuleren.

De containers bevatten een volledig ingerichte productiekeuken, geen zitplaatsen voor eters. De keukens zijn daarmee vergelijkbaar met cateraars, daardoor is dan geen horecavergunning nodig.

Eigen personeel

Braai heeft zijn eigen mensen in de container staan. "Zij staan hetzelfde eten te bereiden als in onze andere vestiging. Met de container kunnen we nu klanten bereiken op de Zuidas en in de Rivierenbuurt. Samen met een nieuwe eigen vestiging die eraan komt bij het Westerpark kunnen we zo'n 70 procent van de Amsterdamse markt dekken."

Feenstra is zo enthousiast dat hij er al over nadenkt om met een container naar andere steden te gaan. "Ik heb net bij de bank financiering geregeld voor de tweede eigen zaak, en daardoor zit nog een zaak openen er niet zo snel in. Maar een container kun je zonder grote risico's ergens een halfjaar neerzetten om te kijken of het werkt. Zo kunnen we toch doorgroeien."

Geen vergunning

Het is niet voor het eerst dat Deliveroo de lokale keukens inzet. In april 2016 werden de eerste RooBoxen al in Londen geopend. Het bedrijf haalde mede daarvoor eerder dit jaar 275 miljoen dollar groeikapitaal op.

Deliveroo heeft naar eigen zeggen inmiddels duizend restaurants aangesloten in Nederland, in Amsterdam Haarlem, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Leiden en Delft. Wereldwijd is het bedrijf actief in meer dan 100 steden.