Economie

'Huizenbezitters betalen te veel rente voor spaarhypotheek'

07 augustus 2015 06:45 Aangepast: 06 september 2015 16:39
Beeld © ANP

Vele tienduizenden huizenbezitters met een spaarhypotheek betalen een te hoge rente voor hun hypotheek, zegt Vereniging Eigen Huis. Banken houden geen rekening met het spaartegoed dat huiseigenaren in de loop der jaren opbouwen in hun (bank)spaarhypotheek.

Hoe werkt zo'n bankspaarhypotheek? Je leent geld om een huis te kopen en vervolgens stop je elke maand geld in een spaarpot om die lening na 30 jaar af te lossen. Maar misschien kan je je hypotheek ineens niet meer betalen en moet de bank noodgedwongen je huis verkopen. De bank loopt het risico dat ze niet al het uitgeleende geld terugkrijgt. Daarom rekenen banken een zogenoemde risico-opslag bovenop de hypotheekrente. De hoogte hangt af van je schuld en de waarde van je huis.

ZIE OOK: Honderden euro's verschil bij wijzigen hypotheekrente

Deze risico-opslag kan vervallen als je voldoende geld hebt gespaard in je spaardepot. Banken zouden dit spaarpotje van je spaarhypotheek eigenlijk van de schuld moeten aftrekken. Het geld mag namelijk nergens anders voor gebruikt worden dan het aflossen van je hypotheek. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de helft van de banken niet kijkt naar het bedrag dat huizenbezitters inmiddels bij elkaar gespaard hebben. Hierdoor betaal je mogelijk een te hoge hypotheekrente.

Vijf banken
Volgens Vereniging Eigen Huis brengen deze vijf banken klanten met een spaarhypotheek altijd een renteopslag in rekening die kan oplopen tot een half procent. Dat kan gedurende de nieuwe renteperiode wél duizenden euro’s schelen:

  • ING
  • Delta Lloyd
  • Achmea
  • Obvion
  • SNS

Vereniging Eigen Huis zegt: "Het is onbegrijpelijk dat sommige banken vasthouden aan een extra renteopslag bij spaarhypotheken, terwijl de klant vaak al een flinke aflossing heeft opgebouwd en het risico dus overeenkomstig lager is, of zelfs al is gereduceerd tot vrijwel nul. Deze zekerheid negeren is gewoon laksheid en wij roepen hen op om daar onmiddellijk mee te stoppen." De vereniging gaat de betreffende geldverstrekkers hier in een brief op aanspreken.

Zelf om vragen
Deze vier banken houden wél rekening met je groeiende spaarpot en verlagen of schrappen daarom een opslag bij renteherziening. Vaak moet je hier zélf om vragen:

  • ABN AMRO,
  • Rabobank,
  • Aegon,
  • Nationale Nederlanden

Duizenden euro's verschil
Een rekenvoorbeeld: Stel je hebt tien jaar geleden een hypotheek afgesloten voor 250.000 euro waarvan 70 procent bestaat uit een spaarhypotheek en 30 procent is aflossingsvrij. Na 10 jaar bent je toe aan een nieuwe rentevaste periode tegen 3,5 procent. Maar ondertussen heb je ook een aardige bedrag in het spaardepot opgebouwd. Je zou dan niet 3,5 procent, maar slechts 3 procent rente hoeven te betalen. Door de onterechte risico-opslag van een half procent betaal je in 10 jaar 2880 euro te veel aan rente.

Heb je een bankspaarhypotheek, kijk dan bij iedere renteaanpassing of de risico-opslag eraf kan. Als de spaarhypotheek langer dan tien jaar loopt is dat bijna altijd het geval. Vraag hier zelf om bij de bank. Mensen met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betalen doorgaans geen risico-opslag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore