Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wat levert het op … dat Miljoenenbal, oftewel de Champions League?

In mei versloeg Barcelona in de finale in Berlijn Juventus. Beeld © AFP

Het belangrijkste clubtoernooi ter wereld, de Champions League, heet niet voor niets miljoenenbal. Omdat organisator Uefa de tv-rechten voor honderden miljoenen euro's over de hele wereld kan verkopen loopt het prijzengeld dit seizoen op tot het astronomische bedrag van 1,26 miljard euro.

En dat is in vergelijking met vorig jaar een enorme stijging, schrijft de voetbalbond op zijn eigen site. De clubs die meedoen aan het hoofdtoernooi mogen in totaal een 'vaste' prijzenpot van dik 724 miljoen euro verdelen. Iedere club krijgt sowieso 12 miljoen voor het bereiken van de groepsfase. Daarna telt het resultaat:

  • Winst in de groepsfase is goed voor 1,5 miljoen, een gelijkspel levert 500.000 euro op
  • Het bereiken van de laatste 16: 5,5 miljoen euro
  • Kwartfinales: 6 miljoen euro
  • Halve Finale: 7 miljoen euro
  • Verliezend finalist: 10,5 miljoen
  • Toernooiwinnaar: 15 miljoen euro

Als de uiteindelijke winnaar al z'n zes de poulewedstrijden wint, verdient hij sowieso 65 miljoen euro. 

Tv-rechten
Naast de ruim 700 miljoen euro aan vast prijzengeld is er ook nog de zogeheten 'market pool' met daarin bijna 483 miljoen euro. De verdeling daarvan is gebaseerd op hoeveel er is betaald voor de tv-rechten in de landen van de deelnemende clubs. Van het bedrag dat ieder land krijgt wordt de helft verdeeld tussen de clubs op basis van hun prestaties in de nationale competitie. De andere helft op basis van het aantal wedstrijden dat de clubs dit seizoen in de Champions League spelen.

Voor PSV is bovenstaande goed nieuws, omdat zij de enige Nederlandse deelnemer zijn hoeven zij niets uit de market pot te delen. Maar omdat SBS en Sanoma niets zeggen over het bedrag dat zij voor de uitzendrechten betalen is onduidelijk hoeveel dat is.

Tonnen voor deelname voorrondes
En zelfs als clubs het eindtoernooi niet halen, stromen de miljoenen nog binnen. Deelname in de eerste voorronde levert 2 ton op, het halen van de tweede voorronde 3 ton en clubs die het redden tot de derde voorronde krijgen 4 ton. 

Wie de play-offs haalt is helemaal spekkoper. Als Ajax had gewonnen van Rapid Wien en daarna alsnog de play-offs had verloren hadden de Amsterdammers alsnog 3 miljoen euro mogen bijschrijven. De winnaars van de play-offs krijgen daarvoor 'slechts' twee miljoen, maar die krijgen daarnaast dus ook nog een bonus van 12 miljoen euro voor het bereiken van het hoofdtoernooi.

'Solidariteit' van de Uefa
Voor landskampioenen die het niet redden tot het hoofdtoernooi is er een extra bonus van 2,5 ton. Voor al deze betalingen aan clubs die wel in de voorronde van het toernooi acteren maar het uiteindelijk niet halen is bijna 80 miljoen euro aan zogeheten 'solidariteitsbetalingen' beschikbaar.

En dan is de koek nog niet op, want er is nóg een pot met geld met daarin liefst 112 miljoen. Die mogen de nationale bonden verdelen. Daarvan is 80 procent bestemd voor de bonden die met minstens een team in het hoofdtoernooi zijn vertegenwoordigd, de overige 20 procent gaat naar bonden die geen club in de Champions League hebben.

Europa League
De scheepsladingen vol reclame- en tv-gelden zijn ook goed nieuws voor Ajax, AZ en FC Groningen. Waar tussen 2012 en het afgelopen seizoen clubs uit de Europa League ongeveer 1 euro kregen voor iedere 4,3 euro die clubs uit de Champions League krijgen, is die verhouding dit seizoen 3.3 staat tot 1. In de Europa League is dit seizoen 381 miljoen euro te verdelen.