Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Rood staan levert BKR-registratie op

Archieffoto. Beeld © ANP

Vanaf 1 december krijgen miljoenen Nederlanders er een BKR-registratie bij. Vanaf dat moment moeten namelijk ook kleine, kortlopende kredieten worden gemeld. Daaronder valt ook rood staan bij je bank.

Bureau Kredietregistratie houdt bij of mensen schulden hebben of kredieten hebben lopen. Die informatie krijgen zij van banken en bedrijven, die bepaalde gegevens verplicht daar moeten melden.

Strengere regels

Vanaf 1 december worden de regels daarvoor strenger. Dan moeten ook kredieten van meer dan 250 euro met een looptijd van een maand gemeld worden. Nu geldt nog dat kredieten van 500 euro of hoger die minstens drie maanden lopen gemeld moeten worden.

Een BKR-registratie kan gevolgen hebben voor wat je mag lenen als je bijvoorbeeld een hypotheek gaat afsluiten. Daarvoor maakt BKR onderscheid tussen twee soorten registraties: een positieve en een negatieve.

Positieve registratie

In principe krijgen mensen die rood staan, of zelfs slechts de mogelijkheid hebben om rood te staan, een positieve registratie. Dat betekent dat BKR ziet dat je een krediet hebt, maar dat je dat keurig afbetaalt.

Bij zo'n registratie zal een bank je geen krediet weigeren. Maar toch heeft het invloed. Want als je lopende kredieten hebt, rekent een bank wel mee dat je dat geld niet kan gebruiken voor aflossing op de nieuwe lening.

Vooral voor mensen met meerdere rekeningen waarop ze rood kunnen staan, kunnen de nieuwe regels vervelend zijn. Een geldverstrekker moet dan rekening houden met de mogelijkheid dat je op al die rekeningen op een bepaald moment in het rood staat. Dat is voor een bank geen fijn vooruitzicht. De bank zou je dan kunnen vragen om een aantal opties tot rood staan te stoppen.

Private lease en credit cards

Niet alleen rood staan op je lopende rekening levert je een BKR-registratie op. Je creditcardlimiet wordt al veel langer meegenomen. En de regels worden wel steeds strenger. Zo werden de regels voor private lease dit jaar ook aangescherpt. Ook dat wordt nu (deels) beschouwd als lening. Omdat dat wel over substantiële bedragen gaat, kunnen mensen in de problemen komen bij het afsluiten van een hypotheek.

Meer op rtlz.nl:
Duizenden euro's minder hypotheek door nieuwe BKR-regels

Dit is een artikel van