Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Duizenden euro's minder hypotheek door nieuwe BKR-regels

Als je meer dan 250 euro rood kunt staan krijg je vanaf december een BKR-registratie. Hoe erg dat is? Het kan je duizenden euro's schelen op een hypotheek.

De nieuwe regels ga je vooral voelen als je een hypotheek wilt afsluiten. In de oude situatie werd rood staan niet geregistreerd bij BKR als je minimaal eens in de drie maanden een positief banksaldo moest hebben (de meeste banken eisen dat). In de nieuwe situatie geldt dat als je meer dan een maand rood mag staan je al een registratie krijgt. Ook wordt er al vanaf 250 euro geregistreerd in plaats van vanaf 500 euro.

Een voorbeeld

Stel je hebt een rekening waarop je 500 euro rood mag staan voor langer dan een maand en je hebt een inkomen van 35.000 euro. Dan kun je met de oude regels een hypotheek afsluiten van 161.760 euro. Maar volgens de nieuwe regels krijg je in deze situatie al een BKR-registratie. Dat betekent dat de bank je minder geld zal lenen, omdat men ervan uitgaat dat je minder kan afbetalen als je al een ander krediet moet aflossen (het rood staan in dit geval). De Hypotheker rekent voor dat je in dit geval zo'n 2000 euro minder kan lenen bij de bank.

Maar het kan nog veel erger. De Vereniging Eigen Huis rekende uit dat mensen met 1500 euro extra bestedingsruimte zelfs 8400 euro minder kunnen lenen voor hun huis. Als je partner ook nog eens rood kan staan, loopt dat bedrag nog veel verder op.

Positieve registratie

Hoe zit het nu allemaal precies? Het Bureau Kredietregistratie houdt van alle Nederlanders bij of ze leningen hebben afgesloten. Als je zo'n lening of krediet afsluit krijg je een positieve registratie. Bouw je een betalingsachterstand op dan kan dat veranderen in een negatieve registratie, en dan heb je een probleem.

De positieve registratie houdt in dat een kredietverstrekker zoals een bank, een leasemaatschappij of een bedrijf waar je iets op afbetaling hebt gekocht, daar melding van maakt bij BKR. Op zichzelf is er niets aan de hand als je zo’n registratie achter je naam hebt staan.

Toch is het niet zonder gevolgen. Als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek wilt afsluiten moet de leningverstrekker wel checken hoeveel geld je al leent en hoeveel je dus ook kwijt bent aan de afbetaling daarvan. Omdat je dat geld niet kunt inzetten om je nieuwe lening af te lossen, verlaagt dat het bedrag dat je kunt lenen.

Negatieve registratie

Als je niet op tijd je leningen of kredieten afbetaalt, dan moet het bedrijf waarbij je de achterstand hebt opgebouwd daar melding van maken bij BKR. Dat mag overigens pas nadat je daar ook schriftelijk van op de hoogte bent gesteld. Je moet dan ook nog de kans krijgen om je zaken op tijd op orde te maken.

Die negatieve registratie heeft wel grote gevolgen. Als je als wanbetaler bekend staat zal je niet snel een nieuwe lening kunnen aangaan. Een bijkomend probleem is dat dit je nog lang achtervolgt. Ook als je je achterstand al hebt weggewerkt blijft je negatieve registratie vijf jaar in het systeem van BKR staan.

Wat wordt er geregistreerd?

  • Aflopende kredieten. Dat zijn kredieten waarvoor een duidelijke einddatum is afgesproken. Denk aan een persoonlijke lening, een lease-contract of een uitgestelde betaling. Let op: ook als je een telefoonabonnement hebt afgesloten met een 'gratis' telefoon geldt dat als een lening.
  • Doorlopende kredieten:  Bijvoorbeeld je creditcard of rood staan. En daar verandert dus iets. Vroeger kreeg je pas een registratie als je meer dan drie maanden meer dan 500 euro rood mocht staan. Dat leidt lang niet altijd tot een registratie, omdat de meeste banken eisen dat je eens in de drie maanden in de plus staat.

Vanaf 1 december krijg je al een registratie als je meer dan 250 euro langer dan een maand rood mag staan. Dat geldt voor vrijwel alle rekeningen waarop je dat mag

  • Ook als je een krediet hebt bij een thuiswinkelorganisatie van meer dan 500 euro of een schuldregeling hebt getroffen kom je in de systemen terecht. Je hypotheek wordt alleen geregistreerd als je meer dan 120 dagen niet hebt betaald.

Private lease

Dit jaar heeft BKR nog meer nieuwe regels ingevoerd. Zo wordt een private lease-contract voor een auto sinds 1 juli ook bij het BKR geregistreerd. 65 procent van de contractkosten worden als lening geregistreerd, en dat kan flinke gevolgen hebben.

Stel je betaalt in drie jaar tijd 9000 euro voor een private leasecontract, dan wordt daarvan 5850 euro geregistreerd. Maar de 'schade' is veel groter. Daardoor kun je namelijk zo’n 50.000 euro minder lenen voor je hypotheek. Banken rekenen namelijk alsof je die lasten de gehele looptijd van je hypotheek moet betalen.

Meer op rtlz.nl:
Rood staan levert BKR-registratie op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van