Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zo houd je het vakantiegevoel langer vast

Beeld © anp

Bijna 60 procent van de Nederlandse vakantiegangers raakt het vakantiegevoel na één dag alweer kwijt. Drie praktische tips om informatiestress tegen te gaan.

Een minderheid lukt het beter om in vakantiesferen te blijven. Bij 15 procent duurt de vakantieroes langer dan een week, blijkt uit onderzoek van ING. De lengte van de vakantie speelt hierbij geen rol; het gevoel verdwijnt net zo snel, of je nu één of vier weken op vakantie bent geweest. E-mails en opgestapeld werk zijn de grootste stressfactoren bij terugkomst op kantoor.

ZIE OOK: Ranglijst: Waar moet je zijn voor een goedkope vakantie?

1. Plan de eerste dagen zo min mogelijk

Op vakantie zit je in een heel ander ritme. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je na je vakantie niks bijzonders in je agenda hebt staan, zegt loopbaanbegeleider Roland Leenaarts van coachingsbureau 'Fluitend naar je werk'. "Zet de afwezigheidsdatum in de out-of-office reply twee dagen later na je daadwerkelijke eerste werkdag, zodat je alle lopende zaken op kan pakken en mails kan beantwoorden."

Veel mensen zien op tegen de enorme berg ongestructureerd werk. Gefragmenteerde aandacht voor veel verschillende zaken is heel irritant, merkt ook Taco Oosterkamp op. Als expert in productiviteit en auteur van ‘Elke dag je hoofd en inbox leeg’ probeert hij twee dagen de tijd te nemen om op de hoogte te komen van alle nieuwe ontwikkelingen. "Werk eerst alle mail weg. Op deze manier begin je een stuk beter aan je werkweek."

2. Manage je e-mail

Veel mensen zien hun inbox bij terugkomst als één grote chaotische massa. Breng daarom eerst overzicht in alle mails aan. "Ik sorteer zelf alle berichten altijd op afzender. Zo zie je snel welke berichten urgent zijn en kan je de mails van directe collega’s en klanten voorrang geven. Het helpt ook wel om alle berichten die bij elkaar horen, achter elkaar te lezen. Zo voorkom je dat je alle kanten op gestuurd wordt", zegt Oosterkamp.

Leenaarts heeft één inbox met daarin alleen e-mails waar hij nog wat mee moet doen. "In die inbox meestal maar zo’n tien e-mails. De rest delete ik of archiveer ik in de map 'Jaar 2015'."

3. Plan vooruit

Vlak na vakantie is het gemakkelijker om met een uitgerust hoofd flink de bezem door de mailbox te halen. Heb je al die nieuwsbrieven bijvoorbeeld echt nodig? "Het kan heel nuttig zijn om die opnieuw te beoordelen; hoeveel krijg ik er per dag en is de informatie ook echt belangrijk?", zegt Oosterkamp.

"Sommige mensen maken daarnaast een speciale map waarin alle e-mails waarin ze gecc’t worden automatisch in terecht komen. Dat creëert overzicht. Daarnaast is het ook erg prettig om een speciaal e-mailadres te maken voor de tickets van hotelreserveringen en vliegreizen. Zo voorkom je dat je op de volgende vakantie toch weer in je eigen e-mailbox moet kijken", zegt hij. 

Bron: RTL Z / Saskia van Huijgevoort