Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bieradvies bij het eten populair: 'De keuze gaat nog vaak mis'

Beeld © Getty Images

Deskundig bieradvies in restaurants wordt steeds normaler gevonden, vooral jongeren hechten aan het advies van een expert. Sterker nog: het wordt verwacht. En dat is ook best nodig, vinden de sommeliers zelf.

Arvid Bergström, biersommelier, schrijver van 'Bier aan Tafel' en veel gezien jurylid, ziet het nog vaak misgaan in restaurants. "Dan kom je een Aziatisch restaurant binnen en drinken mensen pils bij hun pittige eten."

Wat daar fout aan is? De pittigheid van Aziatisch en de bitterheid van bier versterken elkaar, waardoor het bier te bitter wordt en het eten te scherp. "Veel beter zet je daar iets zoeters naast. Zoals een stout of een dubbel."

Maar, zegt Bergström, we veranderen wel. "Drie jaar geleden had je nog gewoon pils en speciaalbier. Nu is de keuze veel breder en kiezen we al beter."

Bier is complexer 

Thumbnail

Het recentste Nationaal Bieronderzoek geeft hem gelijk. De helft van de bierdrinkers vindt het logisch om naast een wijnadvies ook een bieradvies te krijgen. Een vijfde vraagt zelfs al actief naar een passend biertje bij het eten.

"Mensen nemen het mij kwalijk wanneer ik het zeg, maar bier is complexer dan wijn en dus lastiger", zegt Bergström. Wijn beweegt zich tussen zoet en zuur, terwijl de wereld van bier volgens hem een veel complexer smaakpalet oplevert. "In de basis zit natuurlijk altijd een bittertje, maar daarnaast heb je ook nog zoet en zuur." 

Vintage bier

De grote verscheidenheid aan grondstoffen en gist maakt het ook niet simpel. Bergström is zelf groot liefhebber van hele zure bieren, die hij soms jarenlang in de kelder legt. "Ik heb nu nog dozen staan uit 2000. Dit soort Belgische zure bieren als lambiek, geuze en kriek zijn de champagne onder het bier."

Juist nu er steeds meer te kiezen valt op biergebied, is deskundig advies gewenst, vindt Yvonne van Houtum, schrijver voor verschillende biermagazines en bieradviseur. In maart studeerde ze af in Oostenrijk, en verwierf daar de titel van internationaal biersommelier. Ze leerde daar over de verscheidenheid aan smaken en combinaties.

Thumbnail

Vooral in dat tweede zit volgens haar toekomst. Ook zij noemt de Aziatische keuken een plek waar het vaak misgaat. "Ook bij een vette burger van de barbecue maken mensen vaak nog de verkeerde keuze. Zeker als daar ook nog eens kaas op ligt, kun je er het beste een mooie IPA bij drinken, zo wordt het vet 'gesneden' en voelt de maaltijd lichter." 

Gelukkig ziet ook zij dat restaurants steeds vaker een beroep doen op een sommelier bij het selecteren van bieren.

Chic of niet?

Thumbnail

De status die biersommeliers genieten is volgens Van Houtum nog niet helemaal dezelfde als die van de wijncollega's. "Mensen zijn zeer geïnteresseerd en willen veel weten. Maar het wordt nog niet als even chic gezien."

Toch zou dat best kunnen kantelen. Een sterrenrestaurant als De Librije liet recent een sommelier bieradviezen toevoegen aan de kaart. Bergström heeft recent met 25 grote restaurants - waaronder Central Park van Ron Blaauw - samengewerkt door bier te combineren met exclusieve gerechten.

Jonge connaisseurs

Onder mensen tot 29 jaar is de behoefte aan deskundig bieradvies het grootst, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek. 62 procent noemt een bieradvies op de kaart zelfs logisch. "Dat zie je inderdaad steeds vaker", zegt Van Houtum. "De echte specialist is nog niet aanwezig in het restaurant, maar levert vaak advies dat op de kaart wordt vermeld."

De enige mensen die nog wat sceptisch lijken over van de opmars van bier zijn ouderen, volgens Bergström. "Zij komen uit het pilstijdperk en zijn lastig te overtuigen." Cijfers onderstrepen zijn vermoeden. Vrouwen daarentegen staan sowieso vaker open voor bieradvies dan mannen.

"Ik speur altijd de terrassen af als ik door de stad loop", zegt Bergström. "Dan zie ik veel vaker vrouwen met elkaar aan een tafel bier drinken waar dat vroeger echt rosé of wijn was. Dat is echt nieuw."