Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ook Deliveroo gaat met zelfstandige bezorgers werken

Een deliveroo-bezorger, zonder persoonlijke rol in dit verhaal. Beeld © Getty

De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft goed gekeken naar concurrent Ubereats en neemt een opvallende stap. Vanaf nu zijn alle nieuwe bezorgers in Zuid-Holland geen werknemers meer, maar zzp’ers.

Volgens eigen onderzoek van Deliveroo komt de omslag voort uit vraag van het personeel: bijna één op de drie werknemers zou toe zijn aan meer flexibiliteit. Op de opmerking dat twee derde daar dus geen behoefte aan heeft, werpt Philip Padberg (directeur Deliveroo Nederland) tegen dat ook de markt vraagt om meer flexibiliteit en vrijheid.

"Ons bedrijf heeft te maken met enorme pieken. In een uur tijd kan het aantal bestellingen met een factor tien toenemen. Dat kunnen we voor een groot deel voorspellen, maar niet helemaal. Maar volgens de regels moeten we medewerkers in loondienst wel lang van tevoren indelen."

Vrije riders

'Riders', zoals Deliveroo zijn werknemers noemt, krijgen in het nieuwe model niet meer per uur betaald, maar per rit. Daarvoor krijgen ze 4,75 euro. Het loont dus om op piektijden aan het werk te gaan. Daar staat tegenover dat de 'vrije riders' geen vakantiegeld meer krijgen, geen pensioengeld ontvangen en niet verzekerd zijn als ze bijvoorbeeld van de fiets worden gereden. 

De proef wordt vanaf vandaag uitgerold in Zuid-Hollandse steden. Riders die al in dienst zijn, kunnen overstappen naar het vrije rider-model; nieuwe werknemers gaan automatisch aan de slag als zzp'er.

In Duitsland en Groot-Brittannië werkt Deliveroo al langer met dit model. Met name in Groot-Brittannië groeit de kritiek. Zo zouden managers van Deliveroo een speciaal vocabulaire moeten gebruiken om elke verwijzing naar 'werknemer' of 'dienstverband' te vermijden. 

Geen opleiding

Werknemers die aan de slag gaan als zzp’er, zegt Padberg zo goed mogelijk te blijven helpen. Maar hij wijst, wederom, naar de regelgeving, die nogal streng is voor werkgevers die zzp'ers in dienst nemen. "We mogen onze mensen niet teveel ondersteunen en ook niet opleiden bijvoorbeeld."

In de keuze tussen meer vrijheid en flexibiliteit enerzijds, en meer vastigheid en bescherming anderzijds, kiest Deliveroo voorlopig toch voor de eerste optie. 

Ubereats

​Minister Asscher van Sociale Zaken reageerde op Twitter en noemt de constructie asociaal.

Eerder al haalde Asscher flink uit naar het bedrijf Ubereats, dat ook met zelfstandige bezorgers werkt.

De huidige werknemers van Deliveroo hoeven zich in ieder geval voorlopig geen zorgen te maken: alleen op hun eigen verzoek zal hun loondienst worden omgezet naar een zzp-schap.