Economie

Vooral huizenprijzen in grote stad gaan omhoog

11 augustus 2015 14:02 Aangepast: 06 september 2015 16:40

Het aantal woningverkopen (ruim 37.100) en zeker het aantal hypotheekaanvragen (92.600) laten in het tweede kwartaal van 2015 een flinke stijging zien ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat blijkt uit de RTL Z Huizenindex.

Daarnaast zet het prijsherstel zich voor het zesde opeenvolgende kwartaal voort. Er is dus sprake van een zeer goed tweede kwartaal 2015, dat veelbelovend is voor de tweede helft van dit jaar. Vooral de prijzen in de grote steden vliegen weer omhoog. De index is afgelopen kwartaal gestegen van 51 naar 58 punten.

Thumbnail

Vooral de lagere hypotheekrente, gemiddeld betaalt u nu 3 procent rente, dat was 3,2 procent vorig kwartaal, zorgt ervoor dat mensen meer geld kunnen lenen om een huis te kopen.

Zeven magere jaren lijken voorbij
Het aantal door de NVM geregistreerde woningverkopen steeg in het tweede kwartaal met 28 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en komt uit op 37.100 woningen. Een toename past in het normale seizoenpatroon, maar ook in vergelijking met een jaar geleden stijgt het aantal verkochte woningen met 28 procent. Er is nu ook voor het eerst sprake van een substantiële stijging van het aantal verkochte twee-onder-eenkapwoningen en vrijstaande woningen. Het huidige aantal woningverkopen evenaart al weer het niveau van het tweede kwartaal in 2008.

Kijk hieronder onze special over de RTL Z Huizenmarktindex: vooral de grote stad trekt aan: 

Maar liefst 92.600 hypotheekoffertes zijn aangevraagd in het tweede kwartaal van 2015; het hoogste kwartaalaantal in jaren. Dit betekent een ongekende stijging van 75 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en van 80 procent in vergelijking met een jaar geleden. Het grote aantal hypotheekaanvragen doet ook vermoeden dat de seizoensgebonden terugval in het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal dit jaar wel eens kan uitblijven.

Koopprijzen stijgen, maar niveau van 2008 ligt nog ver weg
De meest voorkomende verkoopprijs en de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) vertonen nu al zes kwartalen op rij een stijgende tendens. In het tweede kwartaal zijn de mediane verkoopprijs en de PBK met respectievelijk 2,6 procent en 0,8 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Deze prijsstijging zien we vooral in de duurdere marktsegmenten en met name bij de appartementen en de tussenwoningen.

Thumbnail

Ten opzichte van de recordprijzen in het derde kwartaal van 2008 liggen de prijzen nog wel circa 18 procent lager. Er zijn echter duidelijke regionale en lokale verschillen in dit prijsherstel, waarbij de grote steden er positiever uitspringen (zie bovenstaande grafiek).

In Amsterdam is dit herstel het meest robuust en is in het tweede kwartaal van 2015 het prijsniveau van 2010 al weer bereikt.

Voor de liefhebbers: lees hier alles over de Nederlandse woningmarkt in de Woningmarkt Monitor van de TU Delft.

`