Economie

Pleidooi: "Bewaak trucks beter in Calais"

12 augustus 2015 09:42 Aangepast: 06 september 2015 16:40
Beeld © anp

De Franse regering moet ervoor zorgen dat vrachtwagens die in Calais aankomen voortaan alleen nog maar stil hoeven te staan in de daarvoor bedoelde veiligheidszones.

Op dit moment staan chauffeurs wegens drukte toch nog regelmatig voor deze zones in de file. De Franse autoriteit dient in dat geval voor extra bescherming te volgen. Dat is de strekking van een brandbrief die ondernemersorganisatie EVO woensdag samen met haar Belgische en Franse zusterorganisatie naar de regering in Parijs heeft gestuurd.

ZIE OOK: Vluchteling Calais: Ik blijf de kanaaltunnel proberen​

In Calais verzamelen veel vluchtelingen die proberen in vrachtwagens te klimmen om als verstekeling via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië te bereiken. De laatste tijd zijn de problemen die hierdoor ontstaan, sterk toegenomen.

"In de afgelopen maanden is de aanwezigheid van illegale immigranten in Calais richting Engeland toegenomen," schrijft de vervoerdersorganisatie in de brandbrief. 

"De Belgische, Duitse en Franse verladers schatten hierdoor 9000.000 euro per dag aan schade te lijden. Daarnaast neemt het risico op intimidatie van de bestuurders en waardeverlies van de lading toe."

EVO schrijft dat het risico op verstekelingen kleiner wordt als vrachtauto's blijven rijden. Daarmee moet voorkomen worden dat vluchtelingen alsnog hun kans grijpen. Dat kan worden geregeld als de haven van Calais, de exploitant van de Kanaaltunnel (Eurotunnel) en de Franse overheid beter samenwerken, zegt de vervoerdersorganisatie. 

Schade aan producten
De problemen in Calais zijn volgens EVO voelbaar tot in de Nederlandse fabriekshal. Niet alleen de vertraging van de goederenstroom levert schade op, ook gebeurt het dat de Britse autoriteiten producten als bloemen of vleeswaren afkeuren als er verstekelingen in de laadruimte zitten. Leden van EVO die hun eigen producten vervoeren, krijgen daarnaast ook te maken met schade aan hun voertuigen.

EVO behartigt de belangen van 15.000 handels- en productiebedrijven.

anp

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore