Economie

Huisbaas vangt driekwart miljoen in drie maanden

14 augustus 2015 12:09 Aangepast: 06 september 2015 20:35

Woningverhuurder Vesteda heeft vorig jaar 742.000 euro betaald aan ex-bestuurder Luurt van der Ploeg. Een opmerkelijk hoog bedrag, omdat hij in 2014 slechts drie maanden voor Vesteda werkte.

Vesteda kwam voort uit pensioenfonds ABP, en belegt tegenwoordig miljarden van een twintigtal verschillende verzekeraars en pensioenfondsen. Met 23.000 woningen is het de grootste commerciële woningbelegger van Nederland, die kan wedijveren met de grotere woningcorporaties.

Plotseling vertrek
Registeraccountant Van der Ploeg werkte sinds 2010 als financieel bestuurder bij Vesteda. Vanaf juni 2013 was hij zeven maanden interim topman. In maart 2014 stapte hij plotseling op.

Hoewel Van der Ploeg vorig jaar dus slechts drie maanden voor Vesteda werkte, blijkt dat hij dat jaar een beloning van 609.000 euro ontving. Daarnaast betaalde de woningverhuurder hem een even royale 133.000 euro aan pensioen- en andere premies. In totaal toucheerde de ex-bestuurder vorig jaar dus 742.000 euro.

Afwikkelingskosten
Met de summiere gegevens over bestuurdersbeloningen uit de jaarrekening valt te berekenen dat Van der Ploeg voor drie maanden werk normaal gesproken recht zou hebben gehad op zo’n 92.000 euro aan beloning en premies. Daarmee zijn de 'afwikkelingskosten' (inclusief extra pensioenpremies) te becijferen op zo’n 650.000 euro.

Die vertrekpremie is opmerkelijk omdat Vesteda en Van der Ploeg destijds stelden dat de bestuurder “op eigen verzoek” vertrok, nadat zijn termijn van vier jaar was afgelopen. “Het zijn boeiende jaren geweest”, stelde Van der Ploeg destijds. “We hebben er begrip voor dat Luurt zijn carrière buiten Vesteda wil voortzetten en respecteren zijn keuze”, zei president-commissaris Kees de Boo.

'Geen oprotpremie'
Volgens Vesteda betreft het bedragen waarop Van der Ploeg recht had. “Er is geen sprake van een ontslagvergoeding of oprotpremie”, aldus huidig bestuursvoorzitter Gertjan van der Baan. Het additionele bedrag van 650.000 euro bestaat uit een doorbetaling van salaris en gratificatie tot oktober, een bonus over 2013, en een extra bedrag voor de zeven maanden die Van der Ploeg het voorgaande jaar interim-topman was. De relatief hoge pensioenpremies worden verklaard doordat deze ook betrekking hadden op zijn bonussen.

Een opsplitsing in bedragen wil Vesteda niet geven. “Dat voegt niets toe.” Van der Baan benadrukt dat Van der Ploeg zelf weg wilde. “Het is niet ongebruikelijk dat iemand daarvoor kiest bij het aantreden van een nieuwe directie. Vesteda heeft het resterende contract uitbetaald.”

ZIE OOK: Ton in twee weken bij UMC Maastricht

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`