Geld en Werk

Buitenlandse bedrijven leveren 11.000 banen op in Nederland

30 januari 2017 10:00 Aangepast: 29 juli 2017 01:30
Beeld © ANP

Nederland is aantrekkelijk onder buitenlandse bedrijven: opnieuw opende een recordaantal bedrijven een vestiging in het land. Dat leverde afgelopen jaar werk op voor ruim 11.000 mensen.

In totaal kwamen er 350 buitenlandse bedrijven naar Nederland. Om precies te zijn schepte dat 11.398 extra banen, laat het ministerie van Economische Zaken weten. Vorig jaar waren dat nog 9000 banen, een derde meer dan in 2014.

Veel Amerikaanse bedrijven

De meeste 'buitenlandse' banen zijn, net als in 2015, gecreëerd door bedrijven uit de Verenigde Staten. Ook organisaties uit Groot-Brittannië, China, Japan en Frankrijk trokken naar Nederland.

In de ICT-sector kwamen er in 2016 het meeste banen bij. Ook bedrijven in de sectoren life sciences & gezondheid, transport & logistiek en agri-food vonden hun weg naar Nederland. Zo verspreidt de Britse witgoedwebshop AO World zijn goederen voortaan vanuit Utrecht, bouwt Danone in Cuijk een nieuwe babyvoedingfabriek en opent softwarebedrijf Oracle in Amsterdam een servicecentrum.

Bedrijven kiezen voor Nederland vanwege de strategische ligging in Europa. Daarnaast de stad goed bereikbaar en het internetnetwerk sterk.

Helft naar Amsterdam

Bijna de helft van al die nieuwe bedrijven (157) trok naar de regio Amsterdam, schrijft wethouder Kajsa Ollongren van de gemeente Amsterdam in een persbericht.

Samen leveren zij over drie jaar vermoedelijk ruim 3000 nieuwe banen op, vooral in de marketing en sales.

Bedrijven geïnteresseerd in Amsterdam na Brexit

De brexit heeft nog geen duidelijk effect gehad vorig jaar in Amsterdam, maar vreemd is dat niet: wie zijn bedrijf naar een ander land wil verplaatsen, doet dat vaak niet overhaast. Volgens de Amsterdamse wethouder is er wel contact met tientallen bedrijven die aangeven Amsterdam als mogelijke vestigingslocatie te overwegen na een brexit.

Vooral bedrijven in de financiële sector, ICT en de creatieve industrie zien het zitten om hun bedrijf van Engeland naar Nederland te verhuizen. Deze bedrijven komen niet alleen uit Engeland, maar vaak ook uit de Verenigde Staten en Japan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore