Ga naar de inhoud
Ahold koopt Delhaize

'Online en VS blikvangers bij Ahold'

Beeld © ANP

Bij de kwartaalcijfers van supermarktconcern Ahold zal er bovengemiddelde belangstelling zijn voor de onlineverkopen en de prestaties in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit analistenrapporten voorafgaand aan de publicatie van de resultaten, die donderdag voorbeurs plaatsvindt.

Analisten van Rabobank voorzien in Nederland een groei van de vergelijkbare omzet met 3,5 procent. Dat is fors boven de algemene consensus van analisten ,die uitgaat van een plus van 1,9 procent. Voor het hele jaar verwacht Rabo een stijging met 2,8 procent, onder meer door een beter ,,momentum" en door een verbetering van het winkelconcept. Ook de vooruitgang in België en van de onlineverkopen geeft een stimulans aan de omzetgroei, juist omdat de onlinemarkt nog altijd ,,onderontwikkeld" is, meent de bank.

Rabo benadrukt dat de vergelijking met een jaar eerder enigszins mank gaat, doordat in juni vorig jaar het WK voetbal begon, wat traditiegetrouw goed nieuws is voor de supermarktomzet.

Delhaize
Bij KBC gaat de aandacht ook uit naar het onderliggende resultaat in de VS. Volgens de Belgische bank verdienen de overzeese resultaten extra aandacht vanwege de recent aangekondigde fusie met Delhaize, die naar verwachting in de eerste helft van 2016 wordt afgerond.

Door de fusieplannen, die in het afgelopen kwartaal werden aangekondigd, voorziet Rabo in de komende jaren een versnelde groei van de winst voor belastingen (ebit) van 3 naar 8 procent. Aandeelhouders zouden daarbij kunnen uitzien naar een beloning van 10 procent, aldus de bank. Ook KBC benadrukt dat er genoeg voordelen kleven aan de fusie om positief vooruit te kijken.

Gemiddeld voorspellen analisten voor Ahold een omzetgroei van 17 procent in het tweede kwartaal, tot 8,7 miljard euro.