Economie

Klanten profiteren van lage winstmarges hypotheken

19 augustus 2015 07:10 Aangepast: 09 september 2015 14:02
Beeld © Foto: ANP

Banken maken dit jaar veel minder winst op hypotheken. Huizenkopers profiteren van de stevige concurrentie in Nederland. Sinds de laatste paar maanden is de rente op de kaitaalmarkt flink gestegen, maar is de hypotheekrent periode nauwelijks opgelopen.

De marges zijn bijna weer terug als op het niveau van voor de financiële crisis, blijkt uit berekeningen van de Universiteit van Amsterdam. Dat komt door het toetreden van grote institutionele beleggers op de hypotheekmarkt. Nederlandse pensioenfondsen zijn sinds lange tijd zelf ook weer actief op de markt met hypotheken. Zij vinden de marges op de vrij zekere leningen op woningen nog hoog genoeg.

Dit is gunstig voor de huizenmarkt en mensen met een hypotheek, zegt hoogleraar Maarten Pieter Schinkel in het Financieele Dagblad. "De gemiddelde extra winstmarge op een hypotheek was begin dit jaar volgens hem zo'n 0,9%. Nu is dat nog slechts 0,3%. 'Het is nog wat te vroeg voor ferme conclusies, maar de daling past bij het beeld dat er allerlei nieuwe toetreders zijn op de hypotheekmarkt."

Goedkoper
De tienjaars staatsrente was in januari nog 0,3 procent, maar die steeg tot 0,8 procent nu. Een gemiddelde hypotheek met dezelfde looptijd met een rente van 2,5 procent is daarentegen gelijk gebleven. Schinkel weet niet hoeveel de banken verdienen aan de leningen. "Wij berekenen de extra marge die banken maandelijks realiseren, ten opzichte van de gemiddelde normale winstmarge in de periode voor 2009.' Om de totale marge te berekenen is inzicht nodig in de kosten die banken maken voor personeel en kantoren. Die willen banken niet geven."

Huizenmarkt
Die lage winstmarges komen de consument goed uit, want het aantal verkochte woningen is sinds afgelopen jaar gestegen met 33 procent. Daarmee komt het aantal weer terug op het niveau van voor de crisis. Sinds 2008 was alleen in december 2014 het aantal verkopen hoger; toen liep de verruiming van de schenkingsvrijstelling voor woningfinanciering af.

 

`