Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Het gaat té goed op de arbeidsmarkt: tekort aan personeel

Werkgevers hebben onderschat hoe snel de arbeidsmarkt zou aantrekken. En daardoor ontstaat er nu een tekort aan personeel.

Het lukt werkgevers lang niet altijd om cruciale functies op te vullen. En dat geldt niet alleen meer voor de sectoren ICT en techniek, waar het al langer moeilijk was om geschikt personeel te vinden. 

Moeilijk

In de gezondheidszorg, detailhandel en industrie bijvoorbeeld, heeft meer dan 60 procent van de werkgevers moeite om functies met de juiste mensen in te vullen. Dat blijkt uit een onderzoek van salarisverwerker ADP, adviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij.

Personeelstekorten zijn er ook in de communicatie en zakelijke dienstverlening. Werkgevers hadden wel krapte verwacht, maar zijn overvallen door de snelheid en omvang ervan. 

Geschikt personeel

Ruim de helft (56%) van de werkgevers zegt dat ze moeite hebben bij de werving en selectie van nieuwe werknemers. Voor komend jaar verwachten ze dat dat nog lastiger wordt: 63% van de werkgevers ziet problemen bij het vinden van geschikt personeel. 

En dus zetten bedrijven alles op alles om de juiste mensen te werven, blijkt ook uit het onderzoek. Communicatie over vacatures heeft bij werkgevers een hogere prioriteit gekregen, en ze proberen zich te onderscheiden door in vacatures in te zetten op de goede bedrijfscultuur en sfeer en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Werkloosheid

De werkloosheid in ons land daalt al langer. Nederland telde in het eerste kwartaal van dit jaar 2,7 werklozen per openstaande vacature, terwijl dit er een jaar geleden nog 3,9 waren. 5,6 procent van de beroepsbevolking zit nu nog zonder werk.