Sail Amsterdam 2015

Zo werkt de snelste solarboot van Nederland

22 augustus 2015 15:36 Aangepast: 06 september 2015 16:43

Tussen de grote ouderwetse zeilschepen bij Sail Amsterdam varen vandaag ook solarboten. Studenten van de TU Delft hebben onlangs de hoogste snelheid ter wereld gemeten met hun boot. En zo werkt ‘ie.

“Wat zou het mooi zijn als bij de volgende editie van Sail alle boten hier varen op zonne-energie.” De weduwe van wijlen duurzaamheidsvoorbeeld Wubbo Ockels, Joos Ockels, opent de Solar Boat Race van Sail.

Studenten Gijs Bruining en Sander Knegt van de TU Delft snappen haar ambitie wel. Maar of haar wens ook realistisch is? “Als je naar een solarboot bij deze race kijkt, dan zie je dat bijna de hele boot bestaat uit zonnepanelen. Als je nu een vrachtschip op zonne-energie wil laten varen, dan zou die twaalf keer zo groot moeten zijn. En dat is natuurlijk niet praktisch.”

Hoogste snelheid
Hun boot is desalniettemin een van de beste van de wereld. Misschien wel de beste. Onlangs hebben ze hoogste snelheid ooit gemeten met hun boot: 52 kilometer per uur. Maar helemaal officieel de snelste word je pas als je een race wint, en dat moet nog gebeuren. Vandaag gaat dat in elk geval niet lukken. Vlak voordat de studenten spreken met RTLZ klapt de boot om.

“Als je snel wilt zijn moet je ook zo licht mogelijk zijn. We hebben daarom maar twee draagvleugels, maar dat maakt ons ook extra kwetsbaar. Ons voordeel is daarmee ook ons grootste nadeel.” Als de boot niet omkiepert werkt ‘ie relatief eenvoudig, vertelt Gijs: “De zonnecellen wekken energie op. De elektriciteit gaat ofwel gelijk naar de motor of hij wordt opgeslagen in de accu. Als er een wolkje voor de zon gaat moet je immers ook kunnen varen. Er zitten ook sensoren in de boot, die verzamelen data: hoeveel energie je hebt opgewekt, hoe hard je gaat etcetera. Die informatie staat op internet, zodat collega’s aan de kant kunnen zien of je nog harder zou moeten varen. We krijgen dat ook door op onze bril, een soort Google Glass.”

Schepen op zonne-energie
Allemaal leuk en aardig, zo’n solarboot. Maar wat hebben we er eigenlijk aan? Dit is toch een hobby-race? Gijs knikt. “Wij zeggen altijd: met een formule1 wagen ga je ook geen boodschappen doen. Het laat vooral zien wat mogelijk is. Maar als we naar de toekomst kijken dan zouden er best grotere schepen op zonne-energie kunnen varen. Kijk maar naar de Planet Solar. Die is al drie keer de wereld rondgevaren. Het kan dus wel, maar het duurt gewoon een tijdje.” Sander: “Zolang fossiele energie nog duurder is dan zonne-energie gaan we niet zo snel grotere schepen ook op zonne-energie laten varen. Maar hoe goedkoper duurzame energie wordt, hoe groter de kans dat dat gaat gebeuren.”

Over de omgeklapte boot zijn de studenten niet zo rouwig. Ze zijn alweer met het ontwerp van een nieuwe versie bezig. Die is in april 2016 te bewonderen. 

RTL Z
`