Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Nederlandse stichting bundelt Europese VW-schadeclaims

20 november 2015 11:56 Aangepast: 20 november 2015 15:13
Beeld © ANP

Een in Nederland gevestigde stichting gaat schadeclaims van Europese bezitters van Volkswagens bundelen, om collectieve rechtszaken aan te kunnen spannen tegen het automerk.

De Stichting Volkswagen Car Claim uit Oud-Beijerland werkt voor hierin samen met twee Duitse advocatenkantoren, meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Het Duitse recht verbiedt collectieve rechtszaken, daarom werkt de stichting vanuit Nederland.

De stichting bundelt claims over de uitstootfraude bij het autoconcern, namens Duitse Volkswagenbezitters, maar ook andere Europeanen. De stichting werkt op basis van no cure, no pay; gedupeerden kunnen zich via de site van de stichting gratis melden.

Kosten mogelijk 78 miljard
Volkswagen heeft erkend dat met miljoenen dieselauto's is gesjoemeld met software die de uitstoot regelt, waardoor de auto's schoner lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Dit zou mogelijk ook het geval zijn bij benzineauto's. Daarvoor heeft het bedrijf vooralsnog 6,5 miljard euro opzij gezet, en investeert het per jaar 1 miljard minder. Door domino-effecten zouden de kosten kunnen oplopen tot 78 miljard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore