Economie

Half miljoen mensen opgelicht bij online shoppen

26 augustus 2015 11:23 Aangepast: 06 september 2015 16:44
Beeld © Getty

Steeds meer mensen die via internet kopen zijn het slachtoffer van cybercriminelen. Vorig jaar steeg het aantal tot bijna een half miljoen. Vooral jongeren en hoogopgeleiden zijn vaak het slachtoffer.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2014 kreeg 3,3 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder met oplichting bij het kopen via internet te maken. Twee jaar eerder was dat nog maar 2,7 procent. Het aantal slachtoffers steeg met bijna 90.000 tot 480.000.

Deze toename komt niet alleen omdat mensen vaker online winkelen, ook mensen die al langer via internet kopen werden vaker opgelicht. Bij digitale koopfraude worden bestelde en betaalde producten of diensten niet geleverd. 

Onder 45 en hoogopgeleid vaker slachtoffer
Het zijn met name mensen tussen de 15 en 45 jaar en hoger opgeleiden die jongeren en te maken hebben met fraude bij online winkelen. Bij 15-45-jarigen was één op de twintig slachtoffer, terwijl dat bij 45-65-jarigen maar één op de 25 was en bij 65-plussers slechts één op de honderd. Dat 65-plussers minder slachtoffer zijn kan niet worden verklaard doordat zij het minst vaak online aankopen doen.

Van de hoogopgeleiden werd vorig jaar 5 procent opgelicht bij kopen via internet. Bij laagopgeleiden was dat maar 2 procent. Online winkelen is onder hoogopgeleiden ook duidelijk populairder. Ruim driekwart van de hoogopgeleiden (78 procent) heeft dit in de afgelopen drie maanden gedaan, van de laagopgeleiden maar 34 procent.

Het feit dat hoogopgeleiden vaker de dupe zijn van internetoplichters kan hieraan worden toegeschreven. Zowel van de laag- als de hoogopgeleide online shoppers kreeg circa 6 procent met koopfraude te maken gehad. 

Minder slachtoffers hacken en identiteitsfraude
Andere vormen van internetcriminaliteit zoals hacken en identiteitsfraude zijn afgenomen. Mensen krijgen minder vaak te maken met hackers die inbreken of inloggen op een mailaccount. Daarnaast is skimming afgenomen omdat banken de magneetstrip op betaalpassen hebben vervangen door een chip en passen standaard worden uitgeschakeld buiten Europa.

Hacken (het zonder toestemming binnendringen van een computer van een ander) is de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. Vorig jaar werd 5,2 procent van de Nederlandse bevolking hiermee geconfronteerd ofwel ruim 700.000 personen, aldus het CBS. In de meeste gevallen gaat het om hackers die inbreken of inloggen op een e-mailaccount.

Meer op rtlnieuws.nl: Kleine webshops over teruggestuurde spullen: 'We kunnen er wel mee ophouden'

 

`