Economie

Zeeniveau stijgt harder dan gedacht

27 augustus 2015 01:42 Aangepast: 06 september 2015 16:44

Het zeeniveau is afgelopen 23 jaar met acht centimeter gestegen, blijkt uit onderzoek van NASA wetenschappers.

Dat is een stuk meer dan eerder werd gedacht. In 2013 voorspelde de Verenigde Naties nog een stijging van 0,3 tot 0,9 meter tegen het einde van deze eeuw.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat het niveau hoogstwaarschijnlijk rond het jaar 2100 inderdaad op 0,9 meter of hoger uitkomt, zegt onderzoeker Steve Nerem van de universiteit van Colorado tegen Reuters. "Het water is de afgelopen 50 jaar steeds harder gestegen en deze trend zet waarschijnlijk door."

Niveauverschillen zijn groot
Dit effect is niet overal te zien; alhoewel in sommige gebieden sinds 1992 een stijging van meer dan 25 centimeter gemeten, daalde op andere plaatsen de zee juist, onder andere aan de westkust van Amerika. De oorzaak is onduidelijk, maar wetenschappers vermoeden dat dit effect slechts tijdelijk is.  

De effecten zijn nu al zichtbaar in lager liggende regio's, zoals Florida, zijn kwetsbaar. "Je ziet dat de verschillen tussen eb en vloed enorm kunnen zijn. Op sommige plekken in Miami staan soms zelfs straten onder water, iets wat een paar decennia geleden niet gebeurde."

Risico regio's
Naast delen van Amerika, lopen ook grote gebieden in Azië een risico. Op het continent wonen ongeveer 150 miljoen mensen meer dan één meter onder het zeeniveau. "De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, maar we weten niet precies hoe snel het poolijs daardoor smelt en hoe de zee daarop reageert", waarschuwt Eric Rignot, glacioloog aan de Universiteit van Californië.

Wetenschappers vermoeden dat een derde van de stijging van het zeeniveau veroorzaakt wordt door de opwarming van de zee. Een vergelijkbaar deel komt door de smeltende ijskapen, het overige percentage wordt veroorzaakt door smeltwater van gletsjers in de bergen.

`