Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 februari 2017 02:00

Amber baalt dat ze mbo niet afmaakte: 'Ik moet zo hard werken voor weinig'

Ze vond er geen bal aan, én ze was geen hoogvlieger. Daarom stopte Amber (22) na een halfjaar met haar mbo. Nu baalt ze toch. "Ik maak 60 uur en verdien hetzelfde als iemand met een kantoorbaan van 36 uur."

Om positief te beginnen: Amber uit Puttershoek vindt haar baan als vrachtwagenchauffeur hartstikke leuk. "Het is toch superstoer dat een klein meisje zoals ik in zo'n grote vrachtwagen rondrijdt."

ZIE OOK: Mbo'er zonder startkwalificatie krijgt minder vaak werk

Als kind droomde ze al van haar eigen wagen: een truck met roze tijgerprint. "Het is een leuke wereld, je komt nog eens ergens en die mannen zijn altijd heel behulpzaam." Maar het is ook zwaar. Vooral lichamelijk; het laden en lossen van containers gaat haar niet in de koude kleren zitten.  

Hard werken, geen bakken met geld

Lange dagen, maar geen containers vol met geld. "Voor 60 uur bikkelen verdien ik hetzelfde als iemand met een kantoorbaan van 36 uur. Dat is zuur." Dus is er regelmatig die gedachte: had ik toch maar beter mijn best gedaan op school.

Nadat Amber op haar zestiende het mbo verliet, heeft ze zich suf gesolliciteerd. Er volgden afwijzingen, tientallen. "Ieder bedrijf vraagt om je papieren en die heb ik dus niet. En er is altijd wat. Of je bent te oud, of te jong. Of je hebt te weinig ervaring. Niet te doen."

Waarom ging het mis?

Waar het op school misging? Amber haalde haar vmbo. Daarna ging ze naar het mbo, voor de opleiding logistiek medewerker. Ze kan duidelijk zijn: het was niets voor haar. "Dertig drukke pubers op elkaar gestouwd, met leraren die moeite hadden om orde te houden. Een chaos was het vaak. Ik vond er geen bal aan en dacht alleen maar: wat doe ik hier?"

Na een half jaar stopte ze. "Liever werken en geld verdienen, dacht ik." Waren er geen ouders die haar tegenhielden? "Mijn vader woonde niet meer bij ons en mijn moeder is gehandicapt. Er waren andere zorgen. Ik heb niet de meest stabiele thuissituatie."

Hondenbaantjes

Dus ging Amber werken. "Ik heb echt tientallen baantjes gehad. Verdiende schandalig weinig: 5 euro per uur.  En iedere keer als ik een contract moest krijgen, moest ik weer weg. Niet te doen." Daarna volgde ze een opleiding voor hondentrimster. Ze had zelfs haar eigen salon in de schuur van haar moeder. "Superleuk, maar helaas zijn er vijftien andere salons in de Hoeksche Waard. Ik kon er niet van rondkomen."

Vrachtwagenchauffeur

Dus moest ze een plan B bedenken. Dat werd vrachtwagenchauffeur. Haar ex-vriend was trucker, en vroeger droomde ze ervan rond te rijden in zo'n roze truck. Via een klant uit de hondensalon kreeg ze een kans om als zij-instromer chauffeur te worden.

Dat  lukte. Nu werkt ze als chauffeur. "Bij mijn sollicitatiegesprek had ik meteen een klik'', zegt ze. Ze rijdt sinds kort alleen op de truck. "Spannend. Het is heftig en lichamelijk zwaar. Maar ik vind mezelf ook wel een stoere chick."

Terug naar school?

Of Amber ooit nog wil studeren? Ze is nog maar 22 jaar. "Ik denk er soms wel over na. Ik ben niet dom. Ik kan het heus wel. Maar als ik nu weer ga studeren, stroom ik in op niveau 2. Daar heb ik geen zin in."

Waar ze van droomt? Ze wil uiteindelijk toch die eigen hondentrimsalon. "En daar heb ik eigenlijk geen papieren voor nodig, al sluit ik niet uit dat ik nog eens een studie ga doen. Maar mijn droom kan uitkomen, ook zonder een diploma."

Lieve premier

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Topnieuws