Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

27 juli 2017 20:20

Als transgender in het leger: 'Ik ben geen last, ik werk net zo hard als een ander'

Transgenders zijn niet meer welkom in het Amerikaanse leger, maakte president Donald Trump gisteren bekend. Onbegrijpelijk, vinden Mees en Jan. Zij werken als transgenders al jaren in het Nederlandse leger.

Pas na twintig jaar in het leger kwam Mees Soffers (46) erachter dat ze in het verkeerde lichaam zat. "Iets klopte gewoon niet. De buitenkant kwam niet overeen met de binnenkant." Toch durfde ze dat, toen ze in 2010 naar de genderpoli van de VU ging, nog niet tegen iedereen te vertellen.

Met de dood bedreigd

"Tegen een paar collega's heb ik toen gezegd: misschien ben ik een vrouw. Maar pas twee jaar later, toen ik van de VU aan de hormonen mocht beginnen, heb ik het tegen meer mensen op het werk verteld."

Niet al haar collega's begrepen het meteen. "Ik werd gepest en ben met de dood bedreigd. Daar heb ik angstgevoelens aan overgehouden. Maar nu, vijf jaar later, zie ik dat het hun onvermogen was. Zij begrepen iets niet, het lag niet aan mij dat ik gepest werd."

Jezelf zijn

Ondertussen gaat het beter met haar. "Uitstekend zelfs! Iedereen accepteert me, ik kan mezelf zijn, en ben vrolijker. Daardoor werk ik ook veel beter en ben ik dus veel nuttiger voor de eenheid." Ze vindt het dan ook heel vervelend voor haar Amerikaanse collega's dat die niet meer welkom zijn. "Zij moeten terug de kast in van hun werk. Als dat hier zou gebeuren, zou ik me doodongelukkig voelen."

"Je kiest voor een baan, en zeker bij defensie sta je er met je volle bewustzijn achter. Als je dan niet jezelf mag zijn, dan is dat verschrikkelijk."

Wat vindt defensie van de uitspraken van Trump?

"Wij staan voor vrede en vrijheid, ook de vrijheid om te zijn wie je bent", zegt een woordvoerder van Defensie tegen RTL Nieuws. "Bij de Nederlandse krijgsmacht kan iedereen bijdragen die voldoet aan de gestelde eisen. Defensie is trots op álle militairen, dus ook transgender militairen, die zich inzetten voor de vrede en veiligheid wereldwijd."

In 1987 is Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht opgericht, die zich inzetten voor LHBT-acceptatie binnen Defensie. Dat was destijds een wereldwijde primeur.

'Werk aan de winkel'

Toch is inclusiviteit nog niet altijd vanzelfsprekend in de krijgsmacht. "Een groot deel van de defensiemedewerkers ziet de waarde in van inclusiviteit, maar er is nog altijd werk aan de winkel."

Defensie houdt om privacyredenen geen cijfers bij over het aantal transgenders binnen de Nederlandse krijgsmacht. 

Ook Jan (36, echte naam bekend bij de redactie) kwam er pas achter dat hij transgender was toen hij al bij het leger werkte. "Ik zat toen bij de landmacht", vertelt hij. "Ik had een niet al te soepele verstandhouding met mijn commandant, en had op de werkvloer van soldaten een hoop negatieve opmerkingen over diversiteit gehoord. Ik voelde me er heel kwetsbaar, dus wilde daar niet in transitie gaan."

Goed vangnet

"Daarom wilde ik stoppen met mijn werk voordat ik met hormonen zou beginnen. Ik besloot nog één keer op uitzending te gaan, naar Afrika, om wat geld te sparen, en om daarna te stoppen." Na de uitzending had hij een standaard afrondingsgesprek met een humanistisch raadsman. "Iedereen die op uitzending is geweest krijgt zo'n gesprek, om te kijken of je hulp nodig hebt."

"Toen we na afloop buiten een sigaretje rookten, maakte de raadsman een opmerking over hoe fijn het was dat ik me bij defensie kon ontplooien. Toen vertelde ik hem dat ik moest stoppen met het werk, voor mijn transitie. Hij bleek voor de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht te werken, en bood me aan te helpen. Ik hoefde niet met ontslag, zei hij, er was een goed vangnet."

Snelle transitie

De stichting regelde voor Jan dat hij even bij de landmacht weg kon, en na zijn transitie kon beginnen bij de marechaussee. "Als je als vrouw begint aan mannelijke hormonen, is al vrij snel niet meer te zien dat je geboren bent als vrouw. Ik had een maand of drie overstaptijd tussen de landmacht en de marechaussee, en in de tussentijd is mijn stem gebroken."

Nu weten weinig mensen dat Jan is geboren in een vrouwenlichaam. "Mijn team weet het wel, en daar kan ik er gelukkig goed mee over praten. Verder weten niet veel mensen op mijn werk het. Ik denk dat als ik het ze zou vertellen, veel mensen in lachen zouden uitbarsten, want ik zie er echt niet meer uit als vrouw."

Jan vindt het vreemd dat Trump zegt dat transgenders niet meer welkom zijn in het leger. "Hij zegt dat ze een belasting zijn op defensie. Maar ik denk dat hij bang is voor nieuwe dingen. Ik ben zelf geen belasting op defensie, ik til m'n eigen gewicht en soms meer om te bewijzen dat ik geen last ben. Ik zit niet huilend achter mijn bureau en werk net zo hard als een ander. Ik ben niet gehandicapt en ik weet precies wat ik wil."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws