Ga naar de inhoud
Wonen

Leve de zon! Hoeveel zonnepanelen liggen er in jouw buurt?

Beeld © ANP

Genieten van het mooie weer kan iedereen. Maar op ruim 300.000 adressen in Nederland wordt nog net iets reikhalzender uitgekeken naar de felle stralen van de zon. Op die adressen zijn het hoogtijdagen voor de zonnepanelen die er op het dak te vinden zijn. Buurtfacts bracht in kaart waar de Nederlandse zonnepanelen te vinden zijn.

Vooral in buitengebieden en op diverse industrieterreinen is de zonnepanelendichtheid groot. Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van lucratieve subsidiemaatregelen van de overheid.

Op de kaart

Ook veel particulieren hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in zonne-energie. In een aantal nieuwbouwwijken in het land liggen zelfs op meer dan de helft van de daken panelen. Benieuwd naar je eigen buurt, dorp of wijk? Bekijk dan de kaart hieronder.

Stad van de Zon

Koploper onder de woonwijken is de Stad van de Zon in Heerhugowaard. Die nieuwbouwwijk heeft natuurlijk niet voor niets zo'n naam. In 2015 waren de 1067 adressen met zonnepanelen in de Stad van de Zon goed voor 1944 Kilowattpiek (kWpiek). Dat staat ongeveer gelijk aan het gemiddeld elektrisch verbruik per jaar van 486 gezinnen van vier personen.

Ook Sion in Rijswijk heeft een bovengemiddeld percentage adressen met zonnepanelen. 

Cijfers

Om de kaart samen te stellen, maakte Buurtfacts gebruik van gegevens van Rijkswaterstaat over het aantal adressen per buurt dat zonnepanelen heeft en het vermogen dat door deze panelen wordt geleverd. De gebruikte cijfers zijn het meest recent en hebben betrekking op het jaar 2015.