Ga naar de inhoud
Veiligheid

Minste criminaliteit in Dalfsen, meeste in Amsterdam: zo veilig is jouw gemeente

Beeld © ANP/RTL Nieuws

Amsterdam blijft de gemeente met de meeste criminaliteit in het land. In de hoofdstad werden in 2017 ruim 76.000 gevallen van vermogensdelicten, vernieling en geweld geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die RTL Nieuws analyseerde. Rotterdammers en Hagenezen worden het vaakst verdacht van misdrijven. Bekijk hieronder hoe je eigen gemeente scoort.

Het Overijsselse Dalfsen is de veiligste gemeente van het land. Gemeten naar het aantal inwoners is de criminaliteit er maar liefst negen keer lager dan in Amsterdam. In 2017 werden in de gemeente Dalfsen in totaal 294 delicten geregistreerd door de politie.

Zakkenrollen populair in hoofdstad

Dat Amsterdam hoog scoort heeft onder andere te maken met de toeloop van toeristen. De meest voorkomende vormen van criminaliteit in Amsterdam zijn dan ook zakkenrollerij, straatroof en beroving. Het is de enige gemeente waar deze vormen van criminaliteit het meeste voorkomen.

In veel andere grote gemeenten is dit fietsendiefstal. In plattelandsgemeenten komt vernieling juist relatief vaak voor. Bekijk hieronder op de kaart hoe jouw gemeente scoort en welke criminaliteit er in 2017 het meest voorkwam.

Zo onveilig is jouw gemeente

Rotterdammers en Hagenezen vaak verdacht

In Amsterdam mag dan de meeste criminaliteit zijn, er wonen verhoudingsgewijs niet de meeste verdachten van misdrijven. Het aandeel verdachten van een misdrijf is in Rotterdam en Den Haag aanzienlijk hoger. Op elke 10.000 inwoners in Den Haag zijn er 175 verdacht van een misdrijf.

Ook in Lelystad, Almere, Arnhem en Vlissingen wonen relatief meer verdachten dan in Amsterdam. Inwoners van het Brabantse Sint Anthonis worden maar zelden verdacht van een misdrijf (22 op 10.000 inwoners). Ook in Twente zijn veel 'brave' gemeenten te vinden. Bekijk hieronder op de kaart hoe vaak inwoners uit jouw gemeente door de politie verdacht worden van een misdrijf.

Hoe vaak zijn inwoners uit jouw gemeente verdachte?