Onderwijs

Huiswerk in groep 3 of 4? Onzin, zeggen deskundigen

04 december 2017 17:22 Aangepast: 06 maart 2018 08:51
Beeld © iStock

Op een kwart van de basisscholen krijgen kinderen al in groep 3 of 4 huiswerk mee. Deskundigen noemen het onzin: "Huiswerk gaat boven de capaciteit van jonge kinderen."

Dat basisscholen al vroeg beginnen met huiswerk geven, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. 1 op de 10 basisscholen vulde een vragenlijst in over het huiswerkbeleid. De helft van de scholen die kinderen in de onderbouw al huiswerk geven, doet dat meteen wekelijks. In groep 8 geven zo goed als alle scholen opdrachten mee naar huis. 

Redenen die scholen hebben om huiswerk te geven: 

  1. Het voorbereiden op de middelbare school.
  2. Oefenen of herhalen van stof uit de klas.
  3. Leerlingen zelfstandig leren werken.
  4. Het leren combineren van verschillende vaardigheden.
  5. Ouders betrekken bij de stof op school.

Spelen

Kinderen in de onderbouw huiswerk geven is helemaal niet nuttig, zeggen deskundigen. Volgens kinderneuropsycholoog Diana Smidts zijn kinderen van die leeftijd nog helemaal niet aan huiswerk toe. Zo ontbreekt het jonge kinderen nog aan een realistisch tijdsbesef, dat krijgen ze pas rond hun negende. Smidts vindt dat basisscholen te veel vragen van jonge kinderen. 

Spelen, vrije tijd en rust zijn ontzettend belangrijk volgens Smidts. Bij een spel moeten kinderen ook leren vooruitdenken. De motivatie om dat te doen ligt dan veel hoger dan bij huiswerk maken. Gepensioneerd hoogleraar spraak- en taalstoornissen Sieneke Goorhuis is het daarmee eens. Volgens haar leren kinderen, ook zonder huiswerk, buiten schooltijd veel op motorisch en sociaal gebied.

Maidy is pas 6 en krijgt al huiswerk:

Hoogleraar pedagogiek Anna Bosman vindt dat scholen pas rustig moeten beginnen met huiswerk in groep 7, ter voorbereiding op de middelbare school "Dan heb ik het echt over een taakje per week van maximaal 20 minuten en in groep 8 maximaal twee keer per week." Nu geeft een derde van de basisscholen in groep 8 minstens drie keer per week huiswerk op. 

Het lijkt erop dat het veel kinderen niet lukt om die hoeveelheid zelfstandig te maken. Bijna 40 procent van de basisscholen heeft leerlingen in groep 8 die buiten school om huiswerkbegeleiding krijgen. "Echt te gek voor woorden", zegt Bosman. Huiswerkbegeleiding betekent volgens haar dat we het normaal vinden dat er een stevige hoeveelheid huiswerk wordt gegeven op de basisschool.

Meer op rtlnieuws.nl:
Grote verschillen tussen scholen: zo scoort jouw basisschool

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore